NAPOKON: Dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona u avionima

Ovim postupkom omogućava se evropskim aviokompanijama, koje prvo budu izvršile bezbednosnu procenu, da dozvole da elektronski uređaji kao što je smartfon, ostanu uključeni tokom leta, a da pritom ne moraju da budu u "avionskom modu"

  • 1

Evropska agencija za bezbednost u vazdušnom saobraćaju (EASA) saopštila je  da je odobrila aviokompanijama da omoguće putnicima da tokom leta koriste mobilne elektronske uređaje, uključujući mobilne telefone.

U saopštenju se ističe da se ovim postupkom omogućava evropskim aviokompanijama, koje prvo budu izvršile bezbednosnu procenu, da dozvole da elektronski uređaji kao što je smartfon, ostanu uključeni tokom leta, a da pritom ne moraju da budu u "avionskom modu".

Pod ostale uređaje spadaju tablet računari, laptopovi, elektronski čitači i mp3 plejeri.

- Ovo je poslednji regulatorni korak ka mogućnosti telekomunikacija ili bežičnog interneta tokom leta - ističe se u saopštenju i dodaje da svaka od kompanija treba da donese odluku o upotrebi uređaja.

EASA naglašava da, kako bi se to desilo, aviokompanije treba da prođu kroz proces procene čime će se osigurati da avionski sistemi nisu ni na koji način ugroženi transmisionim signalima iz ličnih elektronskih uređaja.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA