POČELI DANI LUDAJE: Suva šunka, vino, slanina i bundeva teška više od 300 kilograma! (FOTO)

Domaćini su se potrudili da i ove godine od 9. do 12. oktobra naprave manifestaciju u kojoj će biti za svakog po nešto. Od izložbe automobila "Ford T" iz 1919. godine - Muzeja iz mađarskog Makoa, preko karnevala kostimiranih predškolaca i izrade skulptura od bundeva i jesenjih plodova, do različitog muzičkog programa Garavog sokaka (petak), Halida Muslimovića i Goce Tržan (subota), do Hladnog piva (nedelja)

  • 1

Negde s jeseni, s početka XX veka, prašnjavim drumom kretala su se paorska kola sa velikim drvenim točkovima iz Velike Teremije, sve natovarena ludajama ili dulecima, zavisi da li o bundevi govore Banaćani: Srbi ili njihove komšije Rumuni. Uputili su se na pijacu u Veliku Kekindu, prestonu varoš ovog dela sveta da snabdeju varošku gospodu, ali i sirotinju, "banatskom bananom".

I baš su se iz te Teremie Mare popeli na bundevu i ko’ s nekog brega gledali u Kikindu, koja se u daljini pružala ispred njih.

Vek i koje leto kasnije, opet svi hrle u Kikindu, istina u imenu više ne veliku, ali dovoljno velikou da je tokom turističke manifestcije s pravom nazvaju centrom srednje Evrope.

I dok su svi putevi u godinama pre Hrista vodili u Rim, ovi, u vikendu pred nama, vodiće u Kikindu, na XXIX "Dane ludaje", jedinstvenu turističku manifestaciju, koja je postala mustra onima u Temerinu, Šentjuru (Slovenija), Tovarniku (Hrvatska), Miroslawiecu (Poljska)...

Doći će i ovoga puta brojne komšije Rumuni, istina ne onim prašnjavim Teremijskim drumom, što u Kikindu ulazi iz pravca prvog "frtalja", već preko, za sada i dalje privremeno otvorenog, međunarodnog drumskog graničnog prelaza Nakovo - Lunga, koji će raditi od četvrtka - 09, do nedelje - 12. oktobra.

Ali ne samo i oni već i građani iz našeg prestonog grada Beograda, i to muzejskim vozom "Romantika", koji će u subotu, 11. oktobra, u 06:35, krenuti sa Glavne železničke stanice da uz muziku tamburaša i pite bundevare dođu u najlepšu "gostinsku sobu" srednje Evrope, na kikindski Trg, gde će ih na "Banatskom fruštuku", "Seoskom roglju" i "Evropskom kutku" sačekati različti delikatesi banatske kuhinje.

A ko će odoleti ludaji pečenoj u plehu s krompirom "u čakširama", belolučnim kobasicama, belom lebu u cipovki – koga sečeš kao da je panj stogodišnjeg drveta, suvoj šunki i slanini, Mokrinskom lisnatom siru, bundevari, slatkom, pekmezu, soku od bundeve i ponekoj olbi domaćeg slatkog vina koje je tek počelo da "rezi"? A tek ribljoj čorbi, koja će se u kotlićima krčkati na Starom jezeru.

E, a ko će odoleti defileu konja glavnim sokakom i da se ne vozi u karucama i fijakerima, koji će se nadmetati na Pogonu III nekadašnje "Bonove ciglane" i reviji paradnih konja? Teško je u tom ambijentu odoleti i brojnim vojvođanskim tamburašima, na čelu sa orkestrom "Zorule", koji će u subotu – glavnog dana manifestacije, zasvirati negde oko 18:00 sati, nakon proglašenja ovogodišnjih pobednika "Dana ludaje".

Mnogi će zato pravac u Kikindu, glavnom ulicom pa na biši Korzo, a današnji Trg, da vide čije će ludeja biti najteža, a čija tikva najduža. A dosadašnjem rekordu od 288,3 kilograma stiže pretnja da će da ode u istoriju, jer organizatori najavljuju da će stići bundeva teška više od 300 kilograma.

Domaćini su se potrudili da i ove godine naprave manifestaciju u kojoj će biti za svakog po nešto. Od izložbe automobila "Ford T" iz 1919. godine - Muzeja iz mađarskog Makoa, preko karnevala kostimiranih predškolaca i izrade skulptura od bundeva i jesenjih plodova, do različitog muzičkog programa Garavog sokaka ( petak ), Halida Muslimovića i Goce Tržan (subota), do Hladnog piva (nedelja).

Zato, varošani sa sve četiri strane sveta, a zbog svega ovog, izvolite doći u najveću severnobanatsku varoš i budite njeni gosti od četvrtka do nedelje, da u suncu Miholjskog leta provedete jedan zanimljiv vikend u Banatu.

(Saša Tanackov)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA