ZVERSKA MAPA: U ovim logorima Tačijeva OVK je klala i ubijala Srbe! (FOTO)

Na teritoriji Kosova i Metohije postojala su čak pet logora OVK u kojima su ubijani oteti Srbi - u Likovcu, Ovčarevu, Lapušniku, Klečkoj i Trpezu

  • 34

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u saradnji s Euleksom otkrilo je još jednu potencijalnu masovnu grobnicu u selu Piskota u opštini Đakovica, u kojoj su pokopani ubijeni srpski civili u logorima OVK koji su bili smešteni širom Kosova i Metohije.

Telegraf.rs vam donosi priču o tome gde su sve bili zloglasni logori Hašima Tačija u kojima su zverski ubijani Srbi.

Prema saznanjima do kojih smo došli, na teritoriji Kosova i Metohije postojalo je čak pet logora gde je OVK ubijala oteti Srbi. Ti logori bili su u Likovcu, Ovčarevu, Lapušniku, Klečkoj i Trpezu.

Prema saznanjima Tužilaštva za ratne zločine Srbije, OVK je počela da pojačava svoje aktivnosti u maju 1998. godine u centralnom Kosovu, odnosno dreničkoj oblasti. Tad je OVK napala površinski kop EPS Belaćevac i u dva navrata, 14. i 22. maja, otela deset radnika.

Istovremeno, jedinice OVK iz operativne zone Drenica postavile su kontrolne punktove, napale više gradova i sela i otele civile i pripadnike MUP u Glogovcu, Klini, Lapušniku, Komoranu, Pantini, Likošanu, Rakošu i Leočini.

Tokom maja 1998. godine, OVK je priotivpravno lišila slobode najmanje 30 civila srpske nacionalnosti, nekoliko policajaca i najmanje 11 kosovskih Albanaca. Tad su, kako saznaje naš portal, formirani logori u Likovcu, Ovčarevu, Lapušniku, Trpezu i Klečki.

Postoje indicije da bi to mogla da budu tela kidnapovanih i ubijenih Srba s područja opštine Đakovica, dok predstavnici Srba s ovog područja podsećaju da je Piskote prigradsko naselje, udaljeno dva kilometra od centra Đakovice u kojoj je tokom 1998. i 1999. godine kidnapovano 73 Srba. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci svega desetak ubijenih nealbanaca.

Inače, u toku je sudski proces koji misija Euleks vodi protiv pripadnika ove grupe, odnosno Sulejmana Selimija, bivšeg komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga i aktuelnog ambasadora Kosova u Alaniji, zatim Samija Ljuštakua, aktuelnog gradonačelnika opštine Srbica i još petorice osumnjičenih za ratne zločine nad zatvorenicima u logoru Likovac počinjene tokom 1998. i 1999. godine.

Optužnica Euleksa tereti pripadnike ove grupe za kidnapovanje i ubistvo mladog srpskog policajca Ivana Bulatovića, koji je otet iz voza u okolini Glogovca, a potom pogubljen u ovom logoru, ali i za narušavanje zdravlja i telesnog integriteta neodređenog broja albanskih civila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dado

    7. oktobar 2014 | 20:06

    28 Juna 1389 dali su živote naši preci a mi danas se majmunišemo i gledamo kako ćemo prevariti jedan drugog pa braćo Srbi opametite se ne vidite da mi trebamo evropskoj uniji samo kao slaba nacija totalno smo dozvovlili da rade sa nama šta hoće,napravili su od nas potrošače još malo pa nećemo znati pile da odhranimo-uništili su Srpska selai vojsku koje se svako plašio.A ovi ratni zločinci i geyevi su kul-Smešno do bola!

  • Srbin R.S.

    7. oktobar 2014 | 18:38

    Hmmm..... ubijeni Srbi?! Masovne grobnice?! Zar je to moguce? Inace samo cujem, kako smo mi njih sve redom ubijali. A cudno, njih ima sve vise a nas sve manje. Ko je tu onda koga ubijo i protjerivo

  • Fazer

    7. oktobar 2014 | 19:29

    А он ослобођен оптижнице као невин. Хмммммм.... Свима правда сем СРБИМА

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA