Ako vam stigne ovaj SMS, nikako ga ne otvarajte, u suprotnom - OJADIĆE VAS!

Mnogi građani s brojeva iz Estonije i Obale Slonovače dobijaju poruke s tekstom: "Zovi me hitno". Reč je o hakerskoj prevari, kojom se skida novac s računa ili se kradu lični podaci

  • 49

Mnogi građani Srbije bili su prethodnih dana žrtve velike međunarodne SMS prevare. Korisnici brojeva domaćih mobilnih operatera prijavili su prijem čudnih poruka s inostranih brojeva, pre svega iz Estonije i Obale Slonovače, u kojima je ćirilicom pisalo "Zovi me hitno" ili "Poslednje upozorenje".

Prema tvrdnjama stručnjaka, reč je o hakerskoj prevari koja ima za cilj skidanje novca s računa žrtve ili krađu ličnih podataka. Oni koji su naseli i pozvali nepoznati broj ostali su bez određene sume novca na računu.

- Najpre mi je stigla poruka s tekstom "zovi me hitno". Nisam proveravala broj, mislila sam da me zove sin, pa sam automatski pozvala. Javio se neki ženski glas koji je mrmljao nešto na ruskom ili sličnom jeziku. Potom sam proverila broj i shvatila sam da je poruka stigla iz inostranstva, s pozivnim +372, koji pripada Estoniji. Prijavila sam poruke svom mobilnom operateru, a oni su mi odmah rekli da je u pitanju prevara i da ne odgovaram. Srećom, s računa mi nisu skinuli previše novca - kaže jedna od žrtvi ove prevare, piše Informer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Made in Great Britain

    8. oktobar 2014 | 13:17

    Valjda mozes otvoriti i procitati poruku a nikako pozvati taj broj. A ne Nikako ne otvarati poruku.

  • Lelemood

    8. oktobar 2014 | 13:11

    Ja sam dobio sms i pozvao, javila mi se neka gospodja koja mi je lascivnim glasom pricala takve gadosti da je mene sramota da to ovde pisem. Rekao sam joj da se upristoji i da treba da je sramota sto je tako neodgojena i prosta. Izvinila mi se i spustila slusalicu. Posle sam proverio stanje i imao sam 760 dinara kredita vise nego pre poziva. Hvala ti, Monika Ngwane iz Obale Bjelokosti!

  • pera

    8. oktobar 2014 | 14:02

    stvar je prosta - pošalju vam broj iz inostranstva, koji je tarifiran kao neka usluga (govorni automat ili sl.) i naplaćuje pozive na taj broj po visokoj tarifi. ko god pozove, tj. upeca se na sms, naplaćuje mu se poziv ka inostranstvu, plus dodatna tarifa za servis. drugim rečima, oštećeni su sami zvali, nema tu posla za "hakere" da "skidaju pare sa računa", to može da napravi bukvalno svako...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA