ON JE NAJOPASNIJI TERORISTA U SRBIJI: Sve o Abidu Podbićaninu koji je hteo da izvede teroristički napad u Beogradu! (VIDEO)

Šeih kako ga zovu "braća", vođa organizacije El Furkan, studirao je u Medini, prema sopstvenom svedočanstvu živi od trgovine, moli se pet puta dnevno, poštuje šerijatska pravila i smatra da oni koji imaju finansijskih sredstava treba da imaju više žena, ali da takvih u Sandžaku ima - malo

  • 33

Nakon što je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv Novopazarca Abida Podbićanina (35), vođe mesdžida El Furkan i još petorice muškaraca, zbog postojanja opravdane sumnje da su se početkom 2013. u Republici Srbiji i više drugih zemalja, udružili radi vršenja krivičnih dela terorizam (vrbovanja i obučavanja za vršenje terorističkih dela i finansiranja terorizma) ekipa Telegrafa istraživala je ko se krije iza imena Abid Podbićanin.

Za njega se sumnja da je početkom 2013. uspostavio vezu sa organizacijama koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim - sa "Islamskom državom Iraka i Levanta (Šama)" (IDIL) i "Frontom Al-Nusra".

Cilj je bio da ove organizacije nasilnim putem preuzmu vlast u Sirijskoj Arapskoj Republici i po obaranju vlasti njenu teritoriju koriste kao bazu za otpočinjanje terorističkih napada na susedne države - najpre Republiku Irak, a potom i više drugih država u regionu Bliskog Istoka, Severne Afrike i Južne i Centralne Evrope, uključujući i Republiku Srbiju, sa ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države - kalifata.

Za Podbićanina se sumnja i da je od istomišljenika u Republici Srbiji i zemalja u regionu (BiH i Hrvatskoj i više zemalja Zapadne Evrope - Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu), kontinuirano prikupljao novčana sredstva i finansirao odlazak više građana Republike Srbije i drugih zemalja, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Procedura se odvijala tako što je u prostorijama mesdžida "Furkan" u Novom Pazaru, osobama iz Republike Srbije i inostranstva, koje su se uputile u Siriju radi učešća u oružanim sukobima, organizovan prihvat radi odmora, opremanja i pružanja neophodnih informacija pred nastavak puta. Okrivljeni Podbićanin organizovao je prihvat, smeštaj i vojnu obuku pridošlih lica u Siriji, uglavnom u gradu Azazu.

Šeih, kako Abida koji je studirao u Medini zovu "braća" pristao je svojevremeno na razgovor s reporterima "Večernjeg lista" kojima je između ostalog rekao da se družio sa Mevludinom Jašarevićem koji je napao američku ambasadu u Sarajevu, kao i da nije imao pojma o njegovim namerama.

O Gornjoj Maoči kod Tuzle gde žive vehabije rekao je:

- Bio sam u Gornjoj Maoči, to je sredina u kojoj su ljudi odlučili da žive po svojim pravilima i zbog toga su se odvojili da drugima ne smetaju. Bave se poljoprivredom, stočarstvom, odgajaju decu po svojim pravilima, pravilima izvornog islama, i što bi to nekome smetalo?

Na pitanje od čega živi, Abid je rekao da on i njegovi istomišljenici žive od trgovine, da se neki bave i građevinom, kao i da obavezno imaju po pet molitvi dnevno, od po pet do deset minuta.

Iako nije priznao da li ima više žena objasnio je i da pokušava da živi po šerijatskim pravilima, kao i da oni koji imaju finansijskih mogućnosti treba da imaju više žena, ali da je to u Sandžaku - prava retkost!

Na kraju razgovora odbio je da prizna da održava kontakte sa Islamskom zajednicom Sandžaka dodajući da "sa Zukorlićem nema ništa, jer je više puta kritikovao njihovu veru".

Vođe Furkana, Podbićanina, jedno vreme nije bilo u Novom Pazaru, mislilo se da je negde u Bosni ili da regrutuje borce za IDIL po Evropi, međutim, on se nedavno, pred početak američkog napada na položaje IDIL-a u Iraku, posredstvom novopazarskog portala "Sandžak-haber" video-porukom javio iz Sirije. Ne zna se kojim kanalima je stigao u Siriju i koliko je boraca poslao tamo, ali se veruje da je "trasa" išla preko Gornje Maoče i da se u Siriji nalazi između 30 i 50 Sandžaklija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CAR LAZAR NOVI PAZAR

    8. oktobar 2014 | 15:56

    Ukloniti ga i sve slicne njemu!

  • Struja

    8. oktobar 2014 | 17:25

    Zbog ovakvih CESTITI MUSLIMANI gube ugled u svijetu.

  • misger

    8. oktobar 2014 | 17:00

    Kakve budale zamlacene. Umesto bre da zive normalan i miran zivot on covek postao "terorista". Kao bre deca neka. Budale, neozbiljni ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA