OVO JE 11 ZAPOVESTI DŽIHADISTA: Da li mislite da su normalni?

Da bi radili pod patronatom Islamske države, moraćete da pratite određena pravila, inače ćete biti suspendovani, ali to vam je verovatno najmanji problem

  • 9

Nakon što su pripadnici IS-a obezglavili nekoliko američkih i britanskih novinara i humanitaraca kako bi na taj način “poslali poruku” Zapadu, objavili su 11 pravila za rad novinara na tim područjima.

Kako se navodi u pravilima, oni koji ih ne budu poštovali “biće sankcionisani”. Ne navodi se na koji način, ali to nije teško pretpostaviti. Evo pravila

 

1. Svi novinari moraju položiti zakletvu kalifu Abu Bakru al-Bagdadiju. Oni su podanici IS-a i kao takvi moraju biti odani svom imamu.

2. Njihov rad je pod isključivim nadzorom IS-ovih kancelarija za medije.

3. Novinari mogu da rade sa međunarodnim novinskim agencijama (poput Rojtersa, AFP-a, AP-a...), ali ne i sa međunarodnim i lokalnim satelitskim TV kanalima. Zabranjeno je da im dostavljaju ekskluzivni materijal i da sa njima imaju bilo kakav kontakt (zvukom ili slikom).

4. Zabranjeno im je da rade sa TV kanalima koji su na crnoj listi zbog borbe protiv IS-a (Al-Arabia, Al -Jazeera, Orient).

5. Smeju da pokrivaju događaje na terenu bez javljanja IS-ovim kancelarijama za medije. Svi objavljeni članci i fotografije moraju biti potpisani novinarovim i snimateljevim imenom.

6. Ne smeju da objave reportažu bez prethodnog javljanja IS-ovoj kancelariji za medije.

7. Smeju da imaju profile na društvenim mrežama i blogove na kojima objavljuju fotografije i vesti. Međutim, IS-ove medijske kancelarije moraju imati adrese i imena svih računa i stranica.

8. Moraju poštovati pravila prilikom fotografisanja na teritoriji IS-a i ne smeju snimati lokacije i sigurnosne događaje na kojima je to zabranjeno.

9. IS-ove kancelarije za medije pratiće rad lokalnih novinara na teritoriji IS-a i u državnim medijima. Kršenje pravila vodi ka suspenziji novinara i on će biti sankcionisan.

10. Pravila nisu konačna i zadržava se pravo izmene u bilo kom trenutku ako se okolnosti promene ili vezano za saradnju novinara i njihove odanosti braći u IS-ovim kancelarijama za medije.

11. Novinari će dobiti licencu za rad pošto je zatraže tako što će podneti molbu IS-ovoj kancelariji za medije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • spot

    20. oktobar 2014 | 09:46

    Molim da se ukine nadimak i korisnik "dosla je istina nestalo je lazi". Samo nesto smara i proziva. I ako mu se nesvidja neka prestane da cita. Dosta mi je vise tih pravednika iz pecine. Ako ti se nesvidja gde zivis i pravila koja ovde vaze molim te odseli se tamo u pustinju pa lepo uzivaj u istini bez ikakvih prava, gde drugi odluce za tebe sta je istina i gde se zene otimju jer im vire oci. Onda lepo uzivaj u toj istini bez lazi a nas ostavi ovde da se snalazimo i da nemoj slucajno da pogledas zenu na ulici jer je to greh nego lepo posle 100 godina rada kupi robinju i ujedno strahuj da tebi poznate zene ne budu otete u ime istine (citaj vere) za necije zivotinjske potrebe. TOLIKO!

  • dosla je istina nestalo je lazi

    19. oktobar 2014 | 14:40

    A jel amerikanci rade drugacije ,dajte molim vas ccn i bbc i sky su daleko neobjektivniji

  • A - 10 Thunderbolt

    20. oktobar 2014 | 03:12

    Sta vam rade Ameri i Izraelci, GLAVOSECE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA