TVORAC DANA LUDAJE: Kako smo od skromne gradske priredbe napravili manifestaciju koja promoviše grad (FOTO)

Grupa entuzijasta je davne 1986. godine organizovala prve “Dane ludaje”, a za poslednjih 29 godina ova manifestacija se razvila u svojevrsnu promociju kulturnih, turiskičih i privrednih potencijala grada Kikinde

  • 2

Prvih nekoliko godina “Dani ludaje” su imali status lokalnog događaja čije je svako sledeće izdanje bilo sve veće i bogatije, da bi na kraju prerastao u okvire najveće manifestacije severobanatskog grada.

Manifestacija je tek krajem 90-ih godina postala bitna srednjoevropska svečanost koja okuplja više od 40 hiljada ljudi, a jedan od razloga velike popularnosti ovog okupljanja je čuveno nadmetanje za najduži i najteži plod tikve.

Jedan od sedam osnivača ove manifestacije, Dragoslav Ugarčina priča ekskluzivno za Telegraf kako su "Dani ludaje" nastali, šta se sve promenilo za poslednjih 29 godina ali i kakvi planovi postoje za budućnost.

- Ludaja je pre svega simbol ovih banatskih predela, on je odhranila mnoge generacije i veoma je zastupljena kako u domaćinstvima, tako i u prehrambenoj industriji. Oduvek je krasila mnoge bašte pa su tako nastali i mnogi kulinarski recepti. Ludaja je biljka svetskog glasa, a to potvrđuje i veliki broj gostiju iz inostranstva - objašnjava Dragoslav.

Svojim razvijanjem, od skromne gradske priredbe stvorena je manifestacija koja promoviše sve turističke, privredne i kulturne potencijale Kikinde, kao i vrednosti severnobanatske sredine.

- Period odrastanja donosi neke radosti ali i neke probleme u svakolikom smislu. Ono što je pre 29 godina krasilo ovu manifestaciju je velika radost što smo organizovali nešto za šta smo znali da će u mnogome da doprinese samom gradu. Oduvek smo imali karneval ali je program bio daleko skromniji. Bilo je sve to zaista veoma lepo - priseća se naš sagovornik.

Prema rečima mnogih turističkih stručnjaka i redovnih posetilaca, "Dani ludaje" su jedna od najautentičnijih okupljanja u Vojvodini, pa i Srbiji.

- Najpre smo želeli da afirmišemo manifestaciju kao kulinarsko takmičenje na kojem bi učesnici priređivali jela po starim vojvođanskim receptima. Nismo mislili da će "Dani ludaje" da budu jedna od glavnih turističkih atrakcija ali se to ipak dogodilo. Imali smo jasan cilj da ona bude jedna od vodećih manifestacija koja će okupljati mnoigo ljudi - kaže Dragoslav.

"Dani ludaje" su uz veliki trud i zalaganje postali sinonim grada Kikinda a planovi za budućnost su mnogobrojni i raznovrsni.

- Ovo je postala porodična svetkovina gde sve generacije prate njene programe u gradu. Ovde za sve generacije ima po nešto. Naš cilj za dalju budućnost je da svako sledeće izdanje ove manifestacije bude još bogatije, da ima raznolike ponude jer na taj način širimo publiku i predstavljamo Kikindu sa svim njenim potencijalima i lepotom - kaže Ugarčina.

Jedinstveni događaj afirmiše Kikindu i van granica naše zemlje ističući i promovišući tradiciju i kulturu ovog grada, kao i ugostiteljstvo bazirano na gastronomskoj baštini.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mileee

    14. oktobar 2014 | 15:47

    Svaka cast cika Dragi, al kako umesto bundeve ne uzeste slaninu, kobasicu, cvarke, vino ili rakiju i to su nasi simboli. Salim se, sve najbolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA