Umrla Verica Barać, najveći srpski borac za istinu!

Predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije preminula posle višegodišnje borbe s teškom bolešću

  • 0

Predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Verica Barać preminula je danas posle višegodišnje borbe s teškom bolešću.

Baraćevoj je maligni tumor na dojci konstatovan pre 15 godina. Tri puta se borila protiv kancera - prvi put 1996, a drugi put četiri godine kasnije, a nedavno se opaka bolest vratila treći put.

Baraćeva je rođena 1955. u Mrčajevcima kod Čačka, gde je završila gimnaziju, a u Beogradu je 1980. diplomirala na Pravnom fakultetu.

Radila je u privredi, a zatim u upravi na izradi podzakonskih akata za lokalnu samoupravu i vođenje postupaka.

Od 1997. do 2001. obavljala je funkciju Javnog pravobranioca Opštine Čačak. Jedan je od lidera antiratnog protesta Građanskog parlamenta Čačka za vreme NATO bombardovanja 1999, kasnije jedan od osnivača Građanskog parlamenta Srbije, čija je predsednica bila od osnivanja do maja 2003, kada je imenovana za predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije.

BORBA PROTIV TAJKUNA

Za skoro deset godina, koliko je provela na čelu ovog Saveta, Baraćeva se sukobljavala s mnogim srpskim tajkunima tokom raznih korupcionaških afera.

Jedna od njenih najpoznatijih i najdužih borbi svakako je ona protiv Milana Beka zbog malverzacija u preduzeću "Luka Beograd". Njihov sukob počeo je 2007, kada je iznela u javnost njegovo navodno nezakonito poslovanje s akcijama "C marketa". Sukob i pritisci na Savet nastavili su se 2009, kada su jedna za drugom stizale prijave i pretnje, kako na račun Baraćeve, tako i na račun Saveta.

U maju 2010. Savet je podneo krivičnu prijavu protiv 17 osoba zbog sumnje da su tokom 2005. u nezakonitom postupku preuzimanja akcija "Luke Beograd" državi naneli štetu od najmanje 21 milion evra. Kada ni meseci najrazličitijih pritisaka nisu urodili plodom, Milan Beko je podneo krivičnu prijavu protiv Verice Barać 14. januara prošle godine. Ipak, Viši sud u Beogradu doneo je privremenu meru kojom se Bekovom preduzeću "Vorldfin" zabranjuje raspolaganje "Lukom Beograd".

Zbog malverzacija u "C marketu" Verica Barać je bila u konstantnom sukobu i s Miroslavom Miškovićem. Vrhunac ovog skuoba bila je tužba koju je Miškovićeva kompanija podnela protiv gospođe Barać u septembru 2011. Drugo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu odbilo je ovu tužbu. Prijavu protiv nje podneo je advokat Goran Draganić, pravni zastupnik "Delte", ali i šef pravnog tima DS-a.

Osim "C marketa" i "Luke Beograd", Verica Barać je pokretala istrage i apelovala na javnost i vlast i u slučaju "Večernjih novosti", "Mobtela", "Knjaz Miloša", "Jugoremedije", ali i poslednjeg u nizu skandala, kada je "Elektroprivreda Srbije" zaključila ugovor o sponzorstvu sa Zdravkom Čolićem vredan 350 hiljada evra.

AUTOR NEKOLIKO KNJIGA O KORUPCIJI

Verica Barać je priredila knjigu Građanskog parlamenta Srbije "Pravac promena", kao i dva zbornika izveštaja i inicijativa Saveta za borbu protiv korupcije, "Korupcija, vlast i država - polazište i rezultati Saveta za borbu protiv korupcije" (2001-2004), i "Korupcija, vlast i država - Drugi deo" (2005. godine).

Zajedno s Zoranom Lutovcem priredila je zbornik "Borba protiv korupcije u Srbiji između Nacionalne strategije i Akcionog plana" (2006. godine).

Baraćeva je 2010. dobila nagradu "Osvajanje slobode" Fonda Maja Maršićević Tasić. Ta nagrada dodeljuje se ženi koja se svojim delovanjem zalaže za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u društvu.

Dobitnica je povelje "Dragoljub Stošić" za građansku hrabrost 2008. godine. Tu nagradu dodelili su joj Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur.

Prema rečima njenih najbližih prijatelja, poslednja želja Verice Barać je bila da se vest o njenoj smrti objavi nakon sahrane, koja će, takođe po njenoj želji, biti obavljena u krugu porodice.

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA