ODUSTALI: Katalonci otkazali referendum

Ustavni sud Španije je naložio odlaganje referenduma dok on ne proveri njegovu ustavnost, što bi moglo da potraje godinama. Katalonska nacionalistička vlada će u utorak objaviti alternativni predlog u vezi s referendumom

  • 3

Vlada Katalonije odlučila je danas da otkaže sporni referendum o nezavisnosti zakazan za 9. novembar.

Ovo je, nakon sastanka katalonske vlade sa predstavnicima proreferendumskih stranaka, večeras saopštio Žoan Erera iz stranke Inicijativa za Kataloniju, prenosi AFP.

Katalonska nacionalistička vlada, pod rukovodstvom Artura Masa, će u utorak objaviti alternativni predlog u vezi s referendumom, napomenuo je Erera.

Španska konzervativna vlada je zauzela stanovište da bi referendum u Kataloniji bio neustavan, a Ustavni sud te zemlje je naložio odlaganje referenduma dok on ne proveri njegovu ustavnost, što bi moglo da potraje godinama.

Vlada Katalonije je prethodno nagoveštavala da neće menjati svoje referendumske planove uprkos takvoj odluci Ustavnog suda, ali je do danas već propustila neke korake neophodne da bi se on održao, kao što je objavljivanje glasačkih mesta ili lista glasača.

Istraživanje javnog mnjenja od 5. oktobra ukazalo je kako je samo 23 odsto Katalonaca podržavalo ideju da se referendum održi kada je planirano bez obzira na sve, dok je 45 odsto bilo za poštovanje odluke Ustavnog suda.

Katalonija, koja u španskoj privredi ima udeo od oko petine, kao i veći deo zemlje teško je pogođena poslednjim godinama recesije, koje su doprinele "podgrejavanju" strasti nacionalista.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    14. oktobar 2014 | 11:13

    Haahaah idemo idemo svi aaa ... a kad treba da se krene samo jedan ili dva

  • Slave23

    14. oktobar 2014 | 11:27

    Pa jeli vi hocete drzavu ili necete. Kad se nesto pocne nema neckanja ide se do kraja kakav god rezultat da bude

  • Free

    16. oktobar 2014 | 20:36

    Nije sad bice kasnije. Vojvodina drzi palceve kataloncima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA