Turska bombardovala ekstremiste na jugoistoku zemlje! (FOTO) (VIDEO)

Zabranjena Radnička partija Kurdistana saopštila je da je turska avijacija gađala njihove položaje na jugoistoku Turske, kršeći prekid vatre dogovoren u okviru mirovnog sporazumaod pre dve godine

  • 1

Turska avijacija bombardovala je položaje Kurdistanke radničke partije (PKK) na jugoistoku Turske, preneo je danas turski dnevnik Hurijet.

To je prva operacija širih razmera protiv ekstremista od kada je pre dve godine pokretnut mirovni sporazum, navodi Rojters, a turski dnevnik je naveo da su vazdušni napadi koji su se dogodili u nedelju zadali težak udarac PKK-u, ali i to da turska vojska zasad nije komentarisala te navode.

Napadi su izvedeni tri dana pošto su borci PKK-e, koju Turska, SAD i EU smatraju terorističkom grupom, gađali iz artiljerije vojni punkt u provinciji Hakari, blizu granice sa Irakom.

U međuvremenu, zabranjena Radnička partija Kurdistana saopštila je da je turska avijacija gađala njihove položaje na jugoistoku Turske, kršeći prekid vatre dogovoren u okviru mirovnog sporazuma postignutog pre dve godine.

U saopštenju vojnog krila PKK objavljenom na veb sajtu te organizacije stoji da snage PKK nisu pretrpele gubitke tokom jučerašnjih napada u oblasti Daglika u pokrajini Hakari.

Osuđeni lider PKK Abdulah Odžalan, koji služi zatvorsku kaznu, upozorio je početkom oktobra da bi mirovni pregovori mogli da budu okončani ukoliko ekstremistima Islamske države bude dozvoljeno da izvedu masakr u pretežno kurdskom gradu Kobaneu u Siriji.

Pripadnici IS zauzeli su deo Kobanea, iz koga je u Tursku prebeglo više od 160.000 Sirijaca, uglavnom Kurda, a međunarodna koalicija predvođena SAD izvodi vazdušne udare na položaje džihadista u Kobaneu, ali Vašington i London upozorili su da bombardovanje neće biti dovoljno da spreče džihadiste da preuzmu kontrolu nad tim strateški važnim gradom.

Iako sukobi besne na kilometar od Turske, koja je članica NATO-a, Ankara i dalje okleva da preuzme konkretne vojne akcije protiv IS, a s obzirom da su zatvorili granicu, kurdski borci ne mogu da odu da se bore protiv džihadista u Siriji, što je izazvalo proteste Kurda širom Turske, zbog čega je turski  ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu poručio je da nije realno očekivati da Turska sama izvede prekograničnu operaciju u Kobaneu.

- Kada bude doneta zajednička odluka, Turska se neće povući, ona će ispuniti svoju ulogu - rekao je Čavušoglu.

Mirovni pregovori između turske vlade i PKK počeli su 2012. godine radi okončanja 30-godišnje oružane borbe PKK za autonomiju Kurda na jugoistoku zemlje, koja je od 1984. godine odnela više od 45.000 života.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA