KAKO SMO ISPALI GLUPI: Olsi Rama nezakonito oslobođen, američki pasoš ga nije štitio!

- Ukoliko prekrši zakon, američki državljanin u Srbiji podleže identičnoj krivičnoj odgovornosti pred organima gonjenja i pravosuđa Srbije kao i bilo koji drugi prekršilac - navodi advokat Sava Anđelković dodajući da su izuzetak od ovog pravila samo američki vojnici i pripadnici struktura vlasti SAD

  • 28

Nakon što je Olsi Rama (45), brat albanskog premijera Edija Rame priveden pod osnovanom sumnjom da je organizovao i rukovodio incidentom sa zastavom "velike Albanije" posle kojeg je prekinuta fudbalska utakmica Srbija-Albanija, ubrzo je pušten.

Prema prvim informacijama, Rama je slobodno odšetao nakon što je policiji pokazao pasoš Sjedinjenih Američkih Država. Tom prilikom je, između ostalog navodno izjavio i:"Ja sam američki državljanin i ništa mi ne možete".

Ekipa Telegrafa istraživala je da li je ovaj akt u skladu sa zakonom Republike Srbije. Prema rečima advokata Save Anđelkovića, odmah na početku razgovora, saznali smo da - nije!

- Olsi Ramu su pustili samo zato što je imao američki pasoš - objasnio je Anđelković nastavljajući: - Ovaj potez devalvira ugled zemlje Srbije i njenog pravosuđa, jer nije postupljeno u skladu sa zakonom. Najpre je javnost trebalo da bude obaveštena na osnovu koje odredbe zakona ili na osnovu čijeg naloga nije postupljeno u skladu sa zakonom!

A prema Savinim rečima zakon je više nego jasan.

- Ukoliko prekrši zakon, američki državljanin u Srbiji podleže identičnoj krivičnoj odgovornosti pred organima gonjenja i pravosuđa Srbije kao i bilo koji drugi prekršilac - navodi Anđelković dodajući da izuzetak od ovog pravila predstavljaju isključivo dve grupacije - američki vojnici i pripadnici struktura vlasti SAD-a, a da koliko zna, Rama ne pripada nijednoj od njih.

Podsetimo, Rama je ušao u Srbiju 13. oktobra u 12.15 sati i tom prilikom legitimisao se sa albanskim pasošem. Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" stigao je zajedno sa igračima, stručnim štabom i zvaničnom delegacijom, a nakon incidenta na sinoćnoj utakmici, Srbiju je napustio u 01.49 sati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ap0calypto

    15. oktobar 2014 | 17:13

    Pa normalno da je oslobodjen bez razloga. Zbog cega smo mi ispali glupi? Ispao onaj sto doneo tu odluku, neka odgovara

  • Srđan

    15. oktobar 2014 | 16:59

    Onaj ko ga je oslobodio treba da bude sankcionisan prema pravilu službe. Sramota je kakvi nam ljudi rade u organima reda i zakona. Kako oni mogu da sprovode zakone ako ih ne poznaju?! Jad i beda.

  • MARIJA

    15. oktobar 2014 | 19:05

    Juče se nikako nisam mogla načuditi da je moguće da je neko pušten zato što ima američki pasoš, računam da valjda i za njih važi zakon, kad ono naši organi gonjenja ne znaju svoj posao, pa vala i neko bez dana škole zna da američki pasoš ne znači imunitet, sem ako nije u pitanju neki diplomata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA