MISTERIJA PUTINOVOG KOFERA: Otkrivamo šta se nalazi u aktovki ruskog predsednika (FOTO)

Naziv ovog kofera je Čeget i deo je automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage nazvane Kazbek. U tajanstvenom koferu ruskog predsednika se nalazi uređaj veze pomoću kojeg može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama

  • 31

Možda ste primetili da su na putovanjima u pratnji Vladimira Putina uvek dva mornarička oficira u teget odelima koji nose kofer. Ono što privlači pažnju jeste sadržaj famoznog predmeta, kao i šta on predstavlja.

Naime, to je "atomski koferčić" u kome se nalazi uređaj veze pomoću kojeg ruski predsednik može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama. Putin se ne odvaja od kofera čak ni tokom poseta drugim zemljama.

Naziv ovog kofera je Čeget i deo je automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage nazvane Kazbek. Ime je dobio po planinskom masivu Kavkaz, koјi se nalazi na granici između Evrope i Aziјe.

Napravljen je tokom administracije Jurija Andropova ranih osamdesetih. Kofer je "stavljen u službu" Mihaila Gorbačova kada je preuzeo dužnost predsednika u martu 1985. godine. On je povezan sa specijanim komunikacijskim sistemom pod kodnim nazivom Kavkaz, koji "podržava komunikaciju između visokih vladinih zvaničnika u momentima kada se donose odluke o upotrebi nuklearnog oružja. Priključen je na Kazbek koji obuhvata sve pojedince i agencije uključene u komandu i kontrolu strateške nuklearne snage".

Ruskom predsedniku je kofer pri ruci u svakom trenutku. Obično se pretpostavlja, mada se ne zna sa sigurnošću, da ovakav isti kofer poseduju i ministar odbrane i načelnik Generalštaba. Generalštab dobija signal i inicira napad na osnovu autorizacije kodova za lansiranje nuklearnog arsenala.

25. januara 1995. godine, u Norveškom raketnom incidentu, aktiviran je kao odgovor na Brant XII četvorofaznu zvučnu raketu koju su pokrenuli norveški i američki naučnici. Tada je nuklearni kofer korišćen i to je jedini put kada je bio u pripremi za napad.

Posetu predsednika Rusije možete pratiti u tekstu - PUTIN UŽIVO: Ovde pratite LIVE STREAM Putinove posete Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    16. oktobar 2014 | 15:47

    Majku Rusiju mora da čuva u svakom momentu. Živela rusija, živela Srbija

  • Dejan B.

    16. oktobar 2014 | 15:15

    ŽIV BIO,PUTINE

  • lanmi

    16. oktobar 2014 | 15:06

    Putine dobro cuvaj to, ako ga Srbi otmu ode cela severna i zapadna hemisfera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA