Srbi pre idu u zatvor nego što plaćaju novčanu kaznu!

Najveći broj građana tražio zamenu za zatvorsku kaznu jer nisu mogli da plate kaznu od 15.000 do 100.000 dinara, ali je bilo i onih koji su u zatvoru završili zbog 5.000 dinara, i to zbog neplaćenog parkinga

  • 9

Za sedam meseci 97 osoba iz Kolubarskog okruga završilo je u valjevskom zatvoru jer nisu imali novca da novčane prekršajne kazne. Zbog velike nemaštine sve veći broj građana je prinuđen da novčanu kaznu menja za zatvorsku, a među njima je najviše onih koji nemaju novca da plate kazne za saobraćajne prekršaje.

Predsednik Prekršajnog suda u Valjevu Zoran Stefanović kaže da je najveći broj građana tražio zamenu za zatvorsku kaznu jer nisu mogli da plate kaznu od 15.000 do 100.000 dinara, ali je bilo i onih koji su u zatvoru završili zbog 5.000 dinara i to zbog neplaćenog parkinga!

- Među njima ima i onih koji nisu imali novca da plate kaznu zbog vožnje u alkoholisanom stanju ili pod zabranom, ali i građana koji nisu platili kaznu za parkiranje. Najveći broj njih ima izrečene kazne iz oblasti bezbednosti saobraćaja, a jedan broj ima kazne zbog remećenja javnog reda i mira i zbog nepoštovanja gradske odluke o parkiraloštima. Njima je ponuđeno da kaznu plate na rate, a oni koji nemaju novca ili ne izmiruju na vreme svoje obaveze kaznu izdržavaju u zatvoru - objašnjava Stefanović.

Tokom prošle godine u zatvoru je završilo oko 500 ljudi iz Kolubarskog okruga koji nisu imali novca da plate izrečene kazne. Među njima su bile i tri žene iz valjevskog kraja, koje su kaznu izdržavale u zatvoru u Zabeli kod Požarevca.

U Kazneno-popravnom zatvoru u Valjevu, gde postoji posebno odeljenje za izvršenje prekršajnih sankcija, kažu da je u posledne dve godine višestruko povećan broj zatvorenika koji su tražili zamenu novčane kazne za zatvor.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maksimilijan

    20. oktobar 2014 | 14:33

    Pa sta je tu cudno.Kako i da plate kaznu od 5000 kada im je plata 20000.A o vecim kaznama da i ne pricam!!!Glupog li naslova:Srbi radje idu u zatvor!!!Pa da su nam plate 2000 eura videli bi da li bi radje isli u zatvor ili platili!Sramota!

  • Jedes i pijes bolje nno kod kuće

    20. oktobar 2014 | 14:37

    Kad odeš u zatvor štetiš državu zato što nisi platio kaznu i em si teret 10-15e dnevno

  • Mare

    20. oktobar 2014 | 15:50

    Moj komsija osudjen na 3 god zatvora za kriv delo sa elementima nasilja I on tako kulira na slobodi po kaficima zbog toga sto u zatvoru NEMA MESTA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA