TITO GLEDAO 280 FILMOVA GODIŠNJE: Saznajte koje je posebno voleo!

Na multimedijalnoj izložbi "Velika iluzija", 10 novembra u Muzeju istorije Jugoslavije biće predstavljen Josip Broz Tito kao gledalac, glumac, režiser, čovek koji je u proseku gledao 280 filmova godišnje i sretao se sa holivudskim zvezdama

  • 0

U ponedeljak 10. novembra u Muzeju istorije Jugoslavije na brdu Dedinje, svečano će biti otkrivena "Velika iluzija", multimedijalna izložba posvećena velikoj ljubavi Josipa Broza Tita prema svim vrstama pokretnih slika - filmu, žurnalima i drugim filmskim i dokumentarnim sadržajima.

"Velika iluzija" je izložba o Titu kao gledaocu, ali i o njemu kao glumcu, režiseru u senci i najmoćnijem producentu. Čoveku koji gleda u proseku 280 filmova godišnje, u svim svojim rezidencijama - pokretnim i nepokretnim. O njegovim susretima sa najvećom filmskom elitom druge polovine dvadesetog veka - Sofijom Loren, Elizabet Tejlor, Vivijen Li, Đinom Lolobriđidom, Orsonom Velsom, Kirkom Daglasom, Ričardom Bartonom i Lorensom Olivijeom.

O državniku kog filmovi odmaraju i zabavljaju, o kojima zna da kaže i "prosto čovjeku pamet stane", ali koji zna i da njima propagira, prodaje, da mu služe u edukativne svrhe, ali i kao dobra priprema kad putuje i kad mu neko dolazi u posetu.

Okosnicu projekta "Velika iluzija" čini pažljivo vođena evidencija filmova koje je Tito pogledao od 15. marta 1949. do 16. januara 1980. godine.

Na izložbi se interpretira muzejski i arhivski materijal i biće predstavljene ambijentalne celine, fotografije, arhivska građa, kao i filmski i video materijal. Pored mnoštva inserata, dokumenata i predmeta, posetioci će videti i rekonstrukciju ćoška u kome se Tito prepušta omiljenoj aktivnosti.

Materijal koji je korišćen u postavci izložbe pripada fondu Muzeja istorije Jugoslavije, Jugoslovenskoj kinoteci, Arhivu Jugoslavije i Filmskim novostima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA