A MISLILI STE DA SU PALE U ZABORAV: Borosane i dalje obavezna obuća u Srbiji

Čuvene cipele koje su nosile tetkice, čistačice, kelnerice odavno se ne nalaze na nogama ovih uslužnih radnica, ali su i dalje obavezne zakonom u Srbiji

  • 13

Čuvene borosane nosile su kafe-kuvarice, tetkice, čistačice, bile su obuća koja je obeležila jedno vreme, a kojih se sigurno mnogi sećaju. Iako su proteklih godina pale u zaborav i više se ne viđaju na nogama uslužnih radnica, zanimljivo je da su i dalje obavezne zakonom u Srbiji.

Nakon donošenja zakona u Srbiji se veoma često kasni s usvajanjem pratećih dokumenata, uredbi i podzakonskih akata, koji u suštini omogućavaju njihovu primenu, kaže Jelena Bojović iz NALED-a, ističući da postoje zakoni čiji prateći dokumenti potiču iz devdesetih.

- Tako još postoji pravilnik u kojem piše da je obaveza ugostitelja da nosi borosane, koje se, inače, više nigde ne proizvode. Ali, bez obzira, to je pravilnik, tako da ako bi se inspektor ponašao u skladu s njim ugostitelj koji ne nosi propisanu obuću morao bi da trpi sankcije. S druge strane, totalno je nelogično da insprektori postupaju u skladu s takvim pravilnikom - navela je Bojović na konferenciji "Sloboda i reforma" koja se održava u hotelu "Metropol".

 

Upravo takva situacija, dodala je, dovodi do toga da se inspektori generalno ponašaju sasvim različito po istim pitanjima.

Rad inspektora u velikoj meri otežava i tehnička neopremljenost, kaže Bojović i navodi da, na primer, u komunalnoj inspekciji Beograda čak polovina inspektora nema kompjueter

- Sve što rade zapisuju po sveskama, tako da je teško videti kada je kontrolisan neki privredni subjekt - rekla je Bojović, navodeći da gotovo u svim inspekcijama ima nedostataka tog tipa.

Da podestimo, najpoznatije borosane bile su plave boje, a u vreme socrealizma nosile su ih radnice - od prodavačica u buticima, kelnerica u kafanama, preko čistačica u kompanijama i tetkica u školama. Ova obuća postala je, zbog svoje široke upotrebe, brend i našla je svoje mesto u istoriji SFRJ.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    22. oktobar 2014 | 23:16

    Jedino u njima je stajanje od 8 sati bilo podnošljivo...Najudobnija obuća koju sam ikad probala!

  • Cibroslav

    22. oktobar 2014 | 23:08

    Borosane su bile ne samo brend nego i svrsishodan proizvod koji je pomagao fizicki zahtevne poslove tipa stajanje, hodanje i tako dalje, slicno danasnjim telesop podmetacinama. Sve zene koje su ih nekad nosile danas kukaju u kineskim klompama koje su preteske za rad ali su zato ne uporedivo jeftinije.

  • Pero

    23. oktobar 2014 | 00:27

    Proizvode se idalje u Borovu ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA