NEMA VIŠE POMERANJA SATA: Rusija trajno prelazi na zimsko vreme

Dodata je 11. vremenska zona, moskovsko vreme plus devet, koja će važiti u Pokrajini Kamčatka i Čukotskom Autonomnom Okrugu gde je dosadašnja razlika bila osam sati, a budući da je bolje da buđenje prati svanjivanje, adaptacija na zimsko vreme trajaće oko dve nedelje

  • 10

Rusija sutra, 26. oktobra, prelazi na zimsko računanje vremena i žitelji većine ruskih regiona u dva sata kazaljke će pomeriti sat vremena unazad i više ih neće pomerati, a broj vremenskih zona sa devet povećava se na 11, javile su ruske agencije.

Prema zakonu o vraćanju na zimsko vreme koji je usvojila ruska Duma (donji dom parlamenta) a predsednik Vladimir Putin potpisao 22. jula, u većini subjekata Ruske Federacije satovi će biti pomereni i sezonski se više neće pomerati.

Po moskovskom vremenu, koje služi kao polazno za računanje lokalnog vremena u drugim zonama, živeće i stanovnici novih subjekata Rusije - Krim i grad federalnog značaja Sevastopolj, pripojeni Rusiji posle referenduma u martu, navodi agencija RIA Novosti.

Biće uvedena nova časovna zona - treća, za Udmurtiju i Samarsku oblast, i u njoj će biti jedan sat vise od moskovskog, ali se u ta dve ruska regiona kazaljke sutra neće pomerati, a vreme u Kemerovskoj oblasti (6. vremenska zona) sada će biti četiri sata ispred moskovskog, a ne tri, kako je bilo do donošenja zakona, i ni u njoj se neće pomerati kazaljke.

Dodata je 11. vremenska zona (moskovsko vreme plus devet sati), koja će važiti u Pokrajini Kamčatka i Čukotskom Autonomnom Okrugu gde je sada razlika između Moskve i Kamčatke osam sati.

RIA Novosti prenela je stav lekara da će se prelazak na zimsko vreme povoljno odraziti na stanovništvo, budući da je bolje da buđenje prati svanjavanje, kao i da će adaptacija na zimsko vreme trajati oko dve nedelje, a zbog promene vremena prilagođeni su i redovi vožnje aviona i vozova, o čemu se putnici obaveštavaju.

Agencija podseća da je novembra 2009. godine tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev saopštio da je potrebno smanjiti broj vremenskih zona, a u februaru 2011. godine da je odlučio da odustane od prakse prelaska sa letnjeg na zimsko računanje vremena, što je utvrđeno i zakonom.

Krajem 2011. godine Rusija je pomerila kazaljke sat unapred i prešla na letnje vreme, a njihovo jesenje vraćanje je ukinuto, i u zemlji je počeo da funkcioniše sistem računanja koji prednjači u odnosu na astronomsko vreme za dva sata.

Na tu reformu mnogi se nisu navikli i poslanici su više puta pokušavali da pokrenu pitanje prelaska na stalno zimsko vreme, da bi u januaru ove godine u Dumu bio unet predlog zakona, usvojen 1. jula, a osam dana kasnije odobren u Savetu Federacije, odnosno gornjem domu parlamenta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA