SRPSKI DOBROVOLJCI IZ UKRAJINE: Borimo se srcem, za našu braću, za našu veru! (VIDEO)

Uprkos preporukama državnog vrha da učešće naših građana u tamošnjem ratu donosi štetu našoj zemlji, očigledno u ratnim područjima još uvek dosta dobrovoljaca iz Srbije. Oni poručuju da se nalaze tamo "jer je to njihov patriotski zadatak"

  • 44

Na društvenoj  mreži Jutjub osvanula su svedočenja za sada nepoznatih građana naše zemlje koji se trenutno nalaze u Ukrajini i koji ratuju na strani proruskih separatista.

Uprkos preporukama državnog vrha da učešće naših građana u tamošnjem ratu donosi štetu našoj zemlji, očigledno je da je tamo još uvek dosta dobrovoljaca iz Srbije.

Podsećamo da je izmenama krivičnog zakona predviđeno da je učestovanje srpskih državljana u ratnim sukobima na teritorijama drugih država krivično delo.

Na prvom video snimku na Jutjubu od 19. oktobra, predstavljena su trojica srpskih dobrovoljaca koji objašnjavaju zašto su došli da učestvuju u sukobima.

- Mi smo iz internacionalne brigade i borimo se za slobodu Nove Rusije - kaže jedan od njih na veoma lošem srpskom jeziku.

Na drugom snimku, od 16. septembra 2014, prikazana je još jedna grupa s vidljivim simbolima zabranjenjenog neonacističkog “Nacionalnog stroja”, koja je predvođena izvesnim "Stefanom" koji napominje  da su Srbi u Ukrajinu došli kako bi pomogli "braći Rusima jer su povezani viševekovnim prijateljstvom, verom i kulturom".

Na trećem snimku još jedan od boraca iz Srbije navodi da je njihova borba u Ukrajini patriotski zadatak.

- Mi se ovde borimo srcem, za našu braću, za našu veru. Ovaj rat bi se mnogo brže završio da je Rusija mnogo više pomagala narodu u istočnoj Ukrajini - ocenjuje on.

Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ne učestvuje u sukobima na teritoriji Ukrajine i ocenio da angažman naših državljana za novac u tim sukobima nanosi štetu državi.

- Nismo u mogućnosti da zakonski reagujemo, ali sve više vodimo računa o licima koja se vraćaju sa teritoriji Sirije i Iraka i onih koji u Ukrajinini učestvuju u sukobu, pratimo njihovo delovanje u zemlji - rekao je Vučić.

Momir Stojanović, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, takođe je pozvao sve koji ratuju na teritoriji Ukrajine da se vrate u zemju i brinu o svojim porodicama, jer, kako je istakao, nije njihovo da ratuju u tuđoj zemlji ni za 6.000 dolara, ni za 1.200 dolara, u zavisnosti od toga koliko ih ko plaća.

Stojanović je takođe pozvao naše građane koji su iz bilo kojih razloga na stranim ratištima da se vrate.

Stojanović je najavio uvođenje oštrih kazni za te građane, koje će biti uvedene izmenama krivičnog zakona.

- Za pojedinačno učešće je predviđena sankcija od šest meseci do pet godina, ako je učešće grupno organizovano od jedne do osam godina, a ako neka organizacija organizuje ili podstiče učešće naših građana na ratištima van zemlje, onda je predviđena kazna od jedne do 10 godina zatvora – rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    28. oktobar 2014 | 20:09

    Citam ove komentare i nemogu da verujem sta citam. Gospodo bilo nam je lepo kad su Ruski Padobranci bez dozvole Kremlja otisli na kosovo i branili Aerodrom od Us i britanaca ...... sram vas bilo neverujem da su ti momci otisli da kolju zene decu i stare kao sto su neki ukrainci radili u Hrvatskoj boreci se na strani Hrvata utoliko stojim na njihovoj strani . A Rusi su zasluzili da i. Pomognemo....

  • Borac

    28. oktobar 2014 | 16:45

    Oni koji se vrate iz Ukrajine ako se zarati ovde branice Srbiju a oni sto se vrate iz Sirije napadace Srbiju. To je ta razlika za sve one koji pametuju i pametovace iz fotelja

  • Јован

    28. oktobar 2014 | 16:01

    Проблем је што многи од вас што коментаришете појма немате о томе шта коментаришете па кад неко ко разуме добије грчеве у стомаку од толике количине глупости и не знања!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA