ŠTA ČEKATE, EVO GDE IMA POSLA: Nemci šoferima daju platu od 3.000 evra, Hrvati masovno pakuju kofere!

Potreba za vozačima u celoj Evropskoj uniji je velika, jer veliki broj tamošnjih radnika odlazi u penziju, a ne školuju se novi. U Italiji se plate vozača kreću oko dve hiljade evra, u Nemačkoj od 2.500 do 3.000, a u Švedskoj i Danskoj oko 3.500

  • 79

Prema tvrdnjama sindikata u Hrvatskoj, u Nemačkoj u ovom trenutku nedostaje čak 16.000 vozača autobusa! Potreba za "majstorima" u celoj Evropskoj uniji je velika, jer veliki broj tamošnjih radnika odlazi u penziju, a ne školuju se novi. Zbog ovakve situacije, mnogi vozači iz susedne države su se odlučili da sreću potraže u Nemačkoj.

Prema procenam pomenutog sindikata, u EU će do 2020. nedostajati veliki broj vozača, pa su u toku prošle nedelje iz Osijeka dvojica šofera otišla u Nemačku, koji su do tada radili na lokalnim gradskim linijama.

- Kolege su se sami snašle. Tako je jedan od njih našao firmu u Majncu koja traži vozače na gradskim linijama javnog prevoza. Ugovor koji je sklopio podrazumeva da prvih nekoliko meseci prepodne uči nemački jezik, a poslepodne odlazi na obuku upoznavanja saobraćajnih linija. Osigurani su mu smeštaj i hrana, a odluči li se na noćne vožnje, biće u mogućnosti da zaradi mesečno i do 3000 evra. Istovremeno, plata vozača u Osijeku kreće se od 600 do 800 evra, u zavisnosti od odrađenih vikenda, noćnih vožnji i radnog staža. Zato potpuno razumem kolege koji se odlučuju na odlazak u Nemačku - kaže Miljenko Genc, predsednik Sindikata vozača i saobraćajnih radnika  u Osijeku.

Prema tvrdnjama Sindikata hrvatskih vozača, u Italiji se plate vozača kreću oko dve hiljade evra, u Nemačkoj od 2500 do 3000 evra, a u Švedskoj i Danskoj oko 3500.

- Uz sve te plate, čovek ima i društveni život i slobodno vreme. U Hrvatskoj se radi od ponedeljka do subote. U subotu dođeš kući i u nedelju uveče već krećeš dalje. Tako da postoji izuzetno velik interes za radom u inostranstvu, što će, dovesti do deficita vozača - upozorio je javno Miljenko Gočin, predsednik Sindikata hrvatskih vozača.

Za sada, nije poznato da li ima interesovanja za odlazak vozača iz Srbije, ali ako se potvrde ove najave o platama koje se zarađuju u inostranstvu, neće biti nikakvo iznenađenje ukoliko i oni sreću potraže u drugoj zemlji, pošto su ovde njihova primanja u odnosu na EU - mizerna.

(Telegraf.rs / glas-slavonije.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoki

    3. novembar 2014 | 08:32

    Tosu ciste gluposti. Nemacki vozaci su preplavili Austriju i Svajcarsku jer u Nemackoj ili nemaju posla ili su male plate. Od kolega iz Nemacke znam dase plate krecu oko 1400€ neto,i nemaju duplu platu za godisnji odmor i Bozic. Tako daje i Bruto plata uspod 3000€.

  • Nepismen

    3. novembar 2014 | 08:21

    Nisam znao da soferi imaju veće plate od doktora u Njemackoj!? Očigledno da ste vi u Srbiji bolje informisani nego mi sto živimo u Njemackoj? Svaka čast za informaciju!

  • Mantana

    3. novembar 2014 | 10:30

    Ovavest nije istina,moj komsija vozi gradskibus jedva zaradi 1400 eura...kakvih 3000?to imaju lekari...nebuloze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA