ŠOKIRALI NEMAČKU: Učenici se pozdravljaju kao Hitlerova omladina!

Svih 29 mladića i devojaka bilo je međusobno povezano preko aplikacije WhatsApp i u komunikaciji su koristili nacističke pozdrave poput ''Zig hajl'', ''Dojčland zig hajl'' i pozdravljali se međusobno parolama protiv stranaca, koje su tipične za neonacističku Nacionaldemokratsku partiju Nemačke

  • 11

Učenici devetog razreda Gimnazije u Landsbergu, u Nemačkoj, pozdravljali su se nacističkim pozdravima u međusobnoj komunikaciji mobilnim telefonima, što je šokiralo nemačku javnost, prenosi nemački tabloid Bild.

Prema informacijama tog lista, svih 29 mladića i devojaka bilo je međusobno povezano preko aplikacije WhatsApp i u komunikaciji su koristili nacističke pozdrave poput "Zig hajl'', ''Dojčland zig hajl'' i pozdravljali se međusobno parolama protiv stranaca, koje su tipične za neonacističku Nacionaldemokratsku partiju Nemačke (NPD).

Roditelji i nastavnici kažu da nisu ništa o tome znali, a nemačka policija sada istražuje slučaj, prenose nemački mediji.

- Istražujemo slučaj od ponedeljka - rekla je jedan portparol policijske direkcije pokrajin Saksonija-Anhalt.

Ovo nije prvi put da se u toj pokrajini dešavaju neonacistički izgledi.

Pre više godina su neonacisti spalili ''Dnevnik Ane Frank", svetsko delo prevedeno na više od 50 jezika koje govori o zatočeništvu jevrejske devojčice za vreme Drugog svetskog rata i predstavljla sinonim za sva dečja stradnja i strahote pod nacistima i fašistima.

Takođe, na jednoj svečanosti u idiličnom Pretcinu, mestašcetu nedirnute prirode i istorijskih vrednosti, poput crkve Svetog Tomasa iz 1140. godine, ekstremni desničari su spalili američku zastavu i ''Dnevnik Ane Frank'', a mladi policajac koji je bio u blizini, branio se kasnije, pisala je štampa, da nije znao ni poznavao značaj tog dela.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA