KAKO DO POSLA: Nezaposlenost u Beogradu puno niža nego u Srbiji

U Kraljevu, Leskovcu i Novom Pazaru stopa nezaposlenosti dostiže čak i 40 odsto. Za razliku od Srbije, stopa u Beogradu dosta manja i iznosi manje od 10 odsto

  • 0

Prema podacima iz poslednjeg popisa stanovništva, stopa nezaposlenosti u Srbiji je znatno veća nego u Beogradu. Upoređujući podatke dobijene iz "Nacionalne službe za zapošljavanje" u Beogradu je 95.279 hiljada ljudi nezaposleno, što je u odnosu na ukupan broj stanovnika 5,8 odsto.

Radno sposobnog stanovništva od 19 do 64 godine je 1.250.000, što znači da broj nezaposlenih u odnosu na broj radno sposobnog stanovništva iznosi 7,8 odsto.

Analizom rezultata poslednjeg popisa, najveća stopa zaposlenosti bila je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije i iznosila je 37,7 odsto, zatim u Regionu Vojvodine, 35,1 odsto. Na poslednjem mestu sa podjednakim stopama su i Region Južne i Istočne Srbije sa stopom od 34 odsto.

Ti podaci se u tekućoj godini nisu mnogo promenili, a govoreći konkretno o gradovima u kojima je nezaposlenost na visokom nivou, Kraljevo je sa 38 odsto nezaposlenih treći grad u Srbiji, posle Novog Pazara i Leskovca.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti u Srbiji često prelazi i granice republičkog proseka, tako da samo u Nišu stopa nezaposlenosti iznosi 39,4 odsto, što je za 10 odsto više od republičkog proseka.

Shodno rezultatima, mnogi pribegavaju "radu na crno" koji obuhvata zaposlene u neregistrovanoj firmi bez socijalnog i zdravstvenog osiguranja. Čak i ova vrsta rada, za mnoge jedino rešenje, se u proteklih godinu dana smanjila sa 2,1 na 1,8 odsto.

(Telegraf.rs / I. Danić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA