Ova odbrana doktorata privukla je najveću pažnju u Srbiji! (VIDEO)

Doktorski rad episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija privukao je visoko sveštenstvo, pa i predstavnike crkve preko Atlantika

  • 5

Mi ne bitujemo, ne jestamo, ne postojimo samo za sebe nego i za druge i u drugom nalazimo svoj identitet. Ovo je deo jednog doktorata koji je odbranjen danas. Vrlo zanimljiv kandidat i tema, nešto što ne viđamo često.

Kada vidite Dejana Bodirogu i Duleta Savića na istom mestu možete steći utisak da je skup sportski.

Primetite Dodika, i pomislite ''možda je politički''. Onda vidite petočlanu komisiju i vladiku koji odgovara poput studenta i verovatno se zapitate šta je toliko važno da se u amfiteatru Teološkog fakulteta okupio toliki svet.

Doktorski rad episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija privukao je mnogo visoko sveštenstvo, pa i predstavnike crkve koji su preko Atlantika.

- Tema ima dalekosežne implikacije na društvo, na odnose u društvu, dakle ona je antropološka, sociološka, ne samo teološka i filosofska kako zvuči na prvi pogled -  objašnjava episkop zapadno-američki Maksim.

Relaciona ontologija Jovana Zizjulasa branjena je oko tri sata. Komisija je slušala, pitala, na koncu izašla da veća.

- Jedna važna poruka koju smo mogli da čujemo ovde, na kraju ovog svega, da uče i oni koji znaju, a tek oni koji ne znaju koliko teba da uče, moraju da shvate - ističe predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Jedan dokaz neprekidnog usavršavanja i učenja, tako da sam uživao stvarno u svemu što sam slušao i biti u ovako odabranom društvu, među ovako velikim i učenim ljudima - kaže Dejan Bodiroga.

Mitropolit pergamski Jovan Zizjulas, čiji je rad bio tema disertacije, čuveni je filozof i član Međunarodne komisije za bogoslovski dijalog sa rimokatoličkom crkvom.

Njegova shvatanja sa pažnjom se prate na Istoku, ali i na Zapadu - u Vatikanu. Srbija sa centralnom pozicijom između dva sveta, od danas je bogatija za jedan stručan pogled na njih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    30. oktobar 2014 | 18:12

    Traziti sebe u drugom? Da li to znaci da su drugi krivi zbog mog trazenja?... (Posto je kler veoma obrazovan, nek se priseti stare maksime:"Spoznaj samog sebe", koja postoji jos od doba starogrckih filozofa.)...

  • Tesla

    30. oktobar 2014 | 18:54

    Muamer Zukurlic je samom sebi mora, I nemoj da ga pominjes u ovakvim velikim trenutcima gde veoma uceni ljudi besede nesto sto ti I taj tvoj hecim mozte samo da sanjate.Velike cestitke gospidinu na doktoratu.

  • JB

    30. oktobar 2014 | 21:07

    Sto bi nas narod rekao "mlate praznu slamu"....dajte nesto prakticno, opipljivo, nesto sto daje doprinos covecanstvu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA