Bebe iz Novog Sada šalju u Beograd jer nema mesta u bolnici!

- Kapaciteti pedijatrijske intenzivne jedinice su prebukirani jer imamo samo 18 mesta. Veoma retko se dešava da šaljemo bebe u Beograd, ali kada se dogodi da više nemamo mesta, to je standardna procedura. Sve se to radi u interesu dece kojoj treba posebna nega i roditelji nemaju razloga za brigu - objasnio je dr Slobodan Grebeldinger

  • 2

Nedonoščad iz Vojvodine upućuju se za Beograd na Institut za majku i dete kada u novosadskoj Dečjoj bolnici nema mesta.

Majka blizanaca Tamara S. iz Novog Sada koja se porodila mesec i po dana pre termina rekla je za portal "Bebac" da su njeni blizanci, odmah nakon rođenja bili smešteni u inkubatore u novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Međutim, umesto u Dečju bolnicu, premešteni su u Beograd.

- Posle pet dana provedenih u Betaniji, rečeno mi je da će decu prebaciti u Beograd, a da će mene prebaciti sutra. Veoma sam se uplašila, jer sam pomislila da sa njima nešto zdravstveno nije uredu, pa ih zato šalju za Beograd.  Objasnili su mi da ne brinem i da ih šalju za Beograd jer su u našoj Dečjoj bolnici prebukirani - priča ova majka.

Direktor novosadskog Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine dr Slobodan Grebeldinger potvrdio je za ovaj Bebac.com da se ponekad hitni slučajevi šalju za Beograd, jer su im prepuni kapaciteti na Pedijatrijskoj intenzivnoj jedinici.

- Kapaciteti pedijatrijske intenzivne jedinice su prebukirani jer imamo samo 18 mesta. Veoma retko se dešava da šaljemo bebe u Beograd, ali kada se dogodi da više nemamo mesta, to je standardna procedura. Sve se to radi u interesu dece kojoj treba posebna nega i roditelji nemaju razloga za brigu - objasnio je dr Grebeldinger.

Godišnje se na Odeljenju neonetologije leči oko 350 pacijenata, od čega su oko 80 odsto novorođenčad.

(Telegraf.rs / Bebac.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćelavi

    31. oktobar 2014 | 20:57

    Najbolja dr.Smiljana Marinković,dr Žakula,dr.Bukarica itd.Uslovi za rad mali ali veliko SRCE.Svako dobro doktori!!! (Med.sestre divne,prijatne-za svaku pohvalu DB Novi Sad)

  • Marko NS

    1. novembar 2014 | 07:02

    Nije dobro da tako veliki grad kao što je Novi Sad do danas nije rešio pitanje lečenja dece.Eto zadatka za političare koji je mnogo važniji od tzv.rekonstrukcije vlade i sličnih nepotrebnih stvari.Brinite o deci a ne o tome koliko ćete još vremena biti na nekom državnom poslu koga i tako jako loše radite!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA