VOZAČI, PAŽNJA: Od danas obavezna zimska oprema, kazne do 20.000 dinara!

Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju saobraćajna policija može naplatiti iznosi od 6.000 do 20.000 dinara za fizičko lice, odnosno od 100.000 do 800.000 dinara za pravno lice

  • 13

Vozači, danas je taj dan! Od danas sva vozila koja učestvuju u saobraćaju na putevima u Srbiji moraće da imaju zimsku auto-opremu, podsetili su iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS). U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra, u prtljažniku odgovarajući lanci za sneg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije koji se, u slučaju potrebe, postavljaju na najmanje dva pogonska točka.

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica. Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju saobraćajna policija može naplatiti, a iznosi od 6.000 do 20.000 dinara za fizičko lice, odnosno od 100.000 do 800.000 dinara za pravno lice. Policajac ima pravo i da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu, ako se ne koriste u skladu sa propisima. Kako ističu u AMSS, važno je znati da, u slučaju saobraćajne nezgode uzrokovane nedostatkom zimskih pneumatika, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu nastalu materijalnu i nematerijalnu štetu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    1. novembar 2014 | 09:06

    Ja bih rekao da ni policija na 50% vozila nema zimske pneumatike.Hoće li sami sebe kazniti?

  • AleksaNs

    1. novembar 2014 | 11:25

    1. Zimske gume samo ako ima snega i leda na putu 2. lanci i ostalo, obavezni samo tamo gde znakom označeno, grad i sl.ne treba pa makar 1/2 m.snega bilo 3. Letnje gume i lanci na njima opet kazna, jer bez obzira na lance, zakon kaže da se po snegu voze zimske gume, debilno ali zakon.... 4.Ako se desi nesreća, po snegu,ledu, a nisi imalo i lance i gume zimske.... neće ti osiguranje priznati štetu, nema tužbe za putare.... Ali mimo svega ovoga, trebalo bi imati zimske gume, jer letnje na minus 10 imaju trakciju kao da je kiša....

  • Mis'im

    1. novembar 2014 | 08:57

    A od ponedeljka jos toplije.... Sve naucnik do naucnika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA