TRST SE OTCEPLJUJE OD ITALIJE? Traže i uvođenje hrvatskog kao zvaničnog jezika! (VIDEO)

Ovaj italijanski grad priznat je kao slobodna država po međunarodnim zakonima, iako je ostao pod vojnom upravom još sedam godina, a 1954. vraćen je Italiji

  • 76

Trst je naš, vikali su Jugosloveni četrdesetih i pedesetih, sve dok nije vraćen Italiji. Šezdeset godina posle, ovaj grad se ponovo sprema da promeni mapu Evrope.

Među italijanske gradove koji se bore za svoju samostalnost, spada i  grad bogate istorije i arhitekture - Trst. Referendum u Škotskoj je pokrenuo mnoge druge pokrete za nezavisnost u Evropi, a najviše ih ima u Italiji koja se ujedinila 1861. godinePokret za nezavisnost Venecije nedavno je bio na naslovnicama zahvaljujući neobavezujućem on-line referendumu na kom je izglasana nezavisnost od strane 87 odsto učesnika na izborima.

Odmah nakon rata Trst, koji se tada nalazio na granici s komunističkom Jugoslavijom, priznat je kao slobodna država po međunarodnim zakonima, iako je ostao pod vojnom upravom još sedam godina, a 1954. vraćen je ItalijiZa članove Pokreta za Slobodnu teritoriju Trsta, koji zadnjih meseci okuplja od dve do osam hiljada ljudi na svojim skupovima, grad je još uvek pod okupacijom.

Ovaj pokret traži nezavisnost grada i okoline, kao i uvođenje italijanskog, slovenačkog i hrvatskog kao ravnopravnih službenih jezika. Jedan od "oslobodilaca" Vito Potenza, tvrdi da je vreme da se ova vrlo važna luka na međunarodnom  nivou odvoji od Italije, koja joj uzima sve prihode.

- Italija će zasigurno nazadovati, zašto bi Trst nazadovao s njom - istakao je Potenza.

Da podsetimo i kako je vojska Jugoslavije nekad paradirala pred Titom u Trstu. Pogledajte ovaj video:

(Telegraf.rs/ Izvor: bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vox populi

    1. novembar 2014 | 10:49

    Ima i oko 15000 Srba ako niste znali !!! Veliki broj starih zdanja kao i crkva sv. Spiridona pripada SPC i srpskom narodu.

  • Lale

    1. novembar 2014 | 10:38

    Kako su Italijanke počele vatreno da aplaudiraju kada prošao tenk sa ćiriličnom parolom,milina ih je videti.

  • Slobo

    1. novembar 2014 | 10:39

    Ali se zabavlja narod. Svi se bave ne bitnim stvarima a zivot ide dalje.Vidim I ovi sto su se ocepili mnogo su srecniji I imaju bolji zivotni standard.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA