POBILI IH KOMUNISTI: Pronađena masovna grobnica ubijenih četnika Pavla Đurišića! (VIDEO)

Banjalučanin Miodrag Čenić tvrdi da je svedočio ovom masovnom ubistvu u leto 1945, kada su partizani izvršili egzekuciju više od 1.000 četnika. On kaže da je po naredbi tadašnjih komunističkih vlasti kao 16-godišnjak bio prinuđen da učestvuje u zakopavanju ubijenih četnika vojvode Pavla Đurišića

Otkopavanje masovne grobnice iz Drugog svetskog rata, u banjalučkom naselju Šibovi, trebalo bi da počne na proleće 2015. godine. Posmrtni ostaci više od 1.000 pripadnika Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini, koje su likvidirale komunističke vlasti, nalaze se u ovoj grobnici.

Predsednik Okruga Krajine Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Darko Bogovac, poručio je novinarima da će predstavnici ovog pokreta inicirati kod gradskih vlasti Banjaluke da se što pre dobiju potrebna dokumentacija, sredstva i odobrenje kako bi se krenulo sa iskopavanjem.

Banjalučanin Miodrag Čenić tvrdi da je svedočio ovom masovnom ubistvu u leto 1945, kada su partizani izvršili egzekuciju više od 1.000 četnikaOn kaže da je po naredbi tadašnjih komunističkih vlasti kao 16-godišnjak bio prinuđen da učestvuje u zakopavanju ubijenih četnika vojvode Pavla Đurišića, koji su se povlačili preko Posavine i rejona Banjaluke prema Gradišci, a gde su ih, na nekoj od tih lokacija zarobili partizani. On tvrdi da su leševi ubijenih četnika sedam dana stajali na vrućini zbog čega su na njima počele da se roje muve.

- Zarobljenici su dovezeni noću u strogoj tajnosti u dugačkoj koloni, u paru dva po dva, bili su svi vezani žicom, nakon čega su maljevima ubijani i bacani u rovove koje su nekada na ovoj lokaciji koristile ustaše - posvedočio je Čenić juče u Banjaluci.

- Nakon toga, tadašnji seoski odbor doneo je naredbu da sve sposobno stanovništvo u kućama mora pristupiti njihovom zakopavanju - kaže Čenić, koji ističe da sve do sada o ovome nije od straha nikome smeo da priča.

Kasnije, na lokalitetu ove grobnice, tvrdi Čenić, komunističke vlasti su napravile Planinarski dom, gde su se organizovale igranke, narodna veselja i sportska takmičenja.

Milenko Jeftić iz Banjaluke, koji je godinama radio sa arheolozima, rekao je novinarima ATV vesti, da su mu komšije davno pričale da su svega dva ravnogorca uspela tada da pobegnu sa Šibova.

- Pričali su mi kako su zarobljenici vikali i zvali u pomoć, nakon čega su im odrezali jezike, a zatim ih ubijali maljevima, hladnim oružjem i bacali u raku i rovove - tvrdi Jeftić.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Izvor: BN televizija/ ATV)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sokobanjac

    1. novembar 2014 | 14:06

    Vecna vam slava dedovi nasi!

  • Stojic Milojko

    1. novembar 2014 | 13:49

    Pa kako to? Jel moguce da su to radili komunisti? Pa oni kazu da su cestiti.Ma ljudi moji ne mogu da veruj. Ma i moj deda koji je bio kaplar vojske kod kralja Aleksandra i kasnije u vojsci Kraljevine Jugoslavije osudjen je kao izdajnik na 20.god. robije teskog rada u Mitrovici. Cestiti partozani

  • Сале

    1. novembar 2014 | 13:56

    Нису четници већ краљевска војска а то што их зовете четницима је ублажавање злочина који су извршени од стране не регуларне војске то јест тих назови партизана

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA