Koliko može da robija roditelj za zlostavljanje deteta?

Prema Krivičnom zakonu o delima protiv braka, ukoliko neko kome je zakonski propisano da izdržava drugo lice i pritom mu nanese teške posledice, on će biti kažnjen zatvorom od tri meseca do tri godine

  • 10

Čitavu Srbiju je potresla vest o šestomesečnoj bebi koja je dovedena u bolnicu iz sela Slatine kod Jagodine s prelomom podlaktice i brojnim hematonima. Taj događaj naveo je mnoge da pomisle kako je nasilje nad maloletnom decom sve češće i da se monstrumima ne propisuju adekvatne kazne.

Advokat Marija Vagner za naš portal kaže da su propusti Centra za socijalni rad veoma česti, jer bi oni trebalo najbolje da znaju koje porodice su problematične i gde postoji opasnost da dođe do nasilja.

- Kad je reč o kaznama, sve zavisi od toga šta će tužilac i veštak da konstatuju. Da li je u pitanju zanemarivanje ili zapuštanje maloletnog deteta, i u takvim okolnostima moraju da se uzmu u obzir da li su u pitanju lakše ili teže povrede - ističe ona, pa dodaje:

- Najveću odgovornost za zlostavljanje maloletne dece ili smrt deteta zbog zanemarivanja roditelja snosi Centar za socijalni rad.

Najveću odgovornost, dakle, treba da snosi Centar za socijalni rad pod čijim rukovodstvom se nalazila maloletna majka (17), pogotovo kad se uzme u obzir da je to osoba koja je imala smetnje u razvoju. Ne treba zanemarit i veliku razliku u godinama, jer otac deteta Zoran Bojović ima 45 godina.

Biserka Jakovljević iz Centra za socijalni rad u Jagodini kaže, s druge strane, da je Zdravstveni centar u ovom gradu odmah pozvao MUP i socijalne radnike zbog sumnje da se nešto što bi moglo da ugrozi bezbednost deteta događa u porodici:

- Svi su preispitali taj slučaj i mišljenja su da se to dogodilo zato što se radi o licu koje je sniženih intelektualnih sposobnosti i koje nije bilo u stanju da odgovori zahtevima i potrebama deteta. Nanela mu je povrede dok ga je kupala i previjala, ali to nije klasično nasilje u porodici, jer ona nije imala nameru da ga povredi. Međutim, ipak je opasna po njegovu bezbednost.

Dete se trenutno nalazi na dečjem odeljenju u bolnici i kad se oporavi biće smešteno u hraniteljsku porodicu, a pratiće se i dalja situacija jer i dalje postoji mogućnost da se dete vrati roditeljima, ukoliko se uslovi za to ostvare.

- Pretpostavljam da je Centar za socijalni rad u Varvarinu dao saglasnost da se ona pod tim okolnostima uda jer je možda već bila trudna, pa su želeli da štite dete i da ima oca i kompletnu porodicu - odgovara Biserka Jakovljević na pitanje kako je moguće da je takvoj osobi dozvoljeno da osnuje porodicu.

Redakcija Telegrafa je pokušala da stupi u kontakt i s Centrom za socijalni rad u Varvarinu, ali bez uspeha.

Podsetimo, po Krivičnom zakonu o delima protiv braka i porodice, člana 195 stav 3, ukoliko neko kome je zakonski propisano da izdržava drugo lice i pritom mu nanese teške posledice, učinilac će se kazniti zatvorom od tri meseca do tri godine.

(M. Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ?

    3. novembar 2014 | 17:27

    Naj gore je sto ce roditi iduce godine opet pa tako nekoliko puta. Imamo oko sebe bezbroj slicnih primera zena slicnih njoj. Imace centar za soc. rad s njom jos susreta, na zalost.

  • Miki

    3. novembar 2014 | 17:06

    I bog se grijesi, pa svakom podari djecu.

  • M!N

    3. novembar 2014 | 16:47

    Trebalo bi dozivotno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA