Ruski patrijarh dolazi u Srbiju na Svete Vrače

Ruski patrijarh Kiril dolazi u trodnevnu posetu Srbiji 14. novembra i tom prilikom će zajedno sa patrijarhom Irinejom osveštati spomenik ruskom caru Nikolaju Romanovu u Devojačkom parku, Ovo će biti druga zvanična poseti ruskog patrijarha Kirila Srbiji od izbora na tu poziciju. Prošle godine je boravio u Nišu, gde je prisustvovao obeležavanju 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta

  • 9

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril dolazi 14. novembra u trodnevnu posetu Srbiji i tom prilikom će, između ostalog, zajedno sa patrijarhom Irinejom osveštati spomenik ruskom caru Nikolaju Romanovu u Devojačkom parku.

U Patrijaršiji nisu hteli da otkrivaju detalje plana posete patrijarha Kirila, ali se ne isključuje mogućnost da će posetiti Kosovo i Metohiju. Poseta patrijarha moskovskog najavljena je letos kada je rečeno da će se on tokom te posete sastati sa vrhom SPC, ali i državnim zvaničnicima.

Reč je o drugoj zvaničnoj poseti patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila Srbiji od izbora na tu poziciju. On je, naime, prošle godine boravio u Nišu, gde je prisustvovao obeležavanju 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.

Predsednik Centara za istraživanje religije, politike i društva u Novom Sadu Nikola Knežević tim povodom kaže da ta poseta pada neposredno nakon posete predsednika Rusije Vladimira Putina, što govori u prilog veoma uske povezanosti između vlasti u Rusiji i Ruske pravoslavne crkve, jednog, kako kaže, gotovo simfonijskog odnosa.

- Dolazak ruskog patrijarha predstavlja kontituitet snažnog duhovnog i institucionalnog jedinstva između sestrinske Ruske i Srpske pravoslavne crkve. Mislim da poseta bez sumnje nosi i političku poruku jer ide u prilog proširenja sfere ruskog uticaja na Srbiju - rekao je Knežević.

Reč je o poseti od velikog značaja i nosiće poruku političkog romantizma jer je u pitanju osvećenje spomenika posvećenog poslednjem ruskom caru koji u Ruskoj zagraničnoj crkvi važi za sveca, dok ga Ruska pravoslavna crkva pamti kao mukotrpca - mučenika.

- Posvećenje spomenika je simboličan čin koji još jednom treba da naglasi duhovno jedinstvo ruskog i srpskog naroda ali nesumnjivo ukaže na značaj i uticaj kojeg Rusija dobija u zemlji koja stoji podeljena između Istoka i Zapada i usmeri na duhovnu vertikalu i političku horizontalu kojom Srbija treba da se kreće u budućnosti - naveo je Knežević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • аконкагва

    5. novembar 2014 | 09:26

    Добро нам дошао. На радост и задовољство свих православаца.

  • cuvar ognjista

    5. novembar 2014 | 10:55

    Bog je velik! Dobro dosao u srpske zemlje. Orast srpstva je kninska krajina.

  • Boki

    5. novembar 2014 | 09:03

    Nema potrebe politizovati duhovnu povezanost nasa dva naroda. Kada je crkva upitanju tu slazem da nam niko od Rusa nije blizi, za politiku ne bih tako rekao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA