Kako je ova Amerikanka opisala Srbe i Srbiju, svaka joj čast! (FOTO)

Umetnica Ema Fik koja se bavi živopisnim ilustracijama, uz pomoć Ambasade SAD u Srbiji odlučila je da svetu prikaže našu zemlju na što bolji i lepši način

  • 11

Ema Fik je umetnica koja se bavi živopisnim ilustracijama i trenutno radi na projektu u kom pokušava da na što interesantniji način oslika Srbiju koju je na proputovanju kroz nju veoma zavolela.

Čitav ovaj projekat pod nazivom "Snippets Serbia" je finansiran od strane američke ambasade u Srbiji.

Sve Emine ilustracije pružaju obrise zemlje koje svojim spajanjem pružaju neopisiv pogled na srpske običaje, kako verske tako i kulturološke, a ona je u svojoj avanturi obišla skoro čitavu Srbiju, družila se sa raznim ljudima i obilazila mnoga mesta.

Njene ilustracije polako počinju da se šire internetom, a Ema je na njima na najslikovitiji mogući način prikazala naše stare običaje iz nacionalne kuhinje poput pripreme svinje za pečenje na ražnju, pravljenje kajmaka, čvaraka itd.

Naravno, neizbežno je bilo da uz pomoć svojih slika podeli sa svetom i tradicionalan način pravljenja rakije, a sudeći po njenim opisima i sama je bila fascinirana procesom.

Ema je želela da poseti i neke od najpoznatijih manastira poput Žiče, Gračanice i Mileševa, Studenica, ali i crkve, pa je i naše svetkovine prenela na papir.

Uspela je da opiše i oslika svu ljubav koju naše bake nesebično pružaju svima oko sebe.

Inače, ovo nije bio prvi put da Ema poseti našu državu. Boravila je u Srbiji i kada je bila na proputovanju kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku i svaki put je uživala u čarima jedinstvene prirode koju pruža Balkan kome se rado uvek vraća.

Nažalost, mi vam u ovom tekstu ne možemo pokazati sve njene ilustracije, ali ukoliko imate želju da ih vidite, to možete učiniti klikom na OVAJ LINK, takođe ih možete pogledati i na njenoj Fejsbuk stranici.

(M. Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    7. novembar 2014 | 12:18

    Bas sam se raznezio... (A jel' videla,usput,i "Milosrdnog andjela"?)...

  • ap0calypto

    7. novembar 2014 | 06:14

    Mi bi samo da nas neko hvali. Da se popravi "imidz" nas u svetu. Sta imamo od toga? Ne kazem da su drugi bolji, ali mi osnovnu kulturu nemamo. Pocnemo lepo od toga, a to sto neko misli o nama, to je stvarno nebitno

  • Iz Srpske

    6. novembar 2014 | 20:05

    Svaka mu cast, bas sam dobio raspolozenje i fino se osjecam zbog ovoga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA