U ovim delovima Srbije mogu vas zadesiti požari, poplave, klizišta i zemljotresi!

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije napravio je kartu rizika od elementarnih nepogoda na kojoj se jasno vidi koji deo Srbije ima šansu da ga u određenim uslovima zadesi poplava, požar, zemljotres, ili klizište. Na ovaj način možete se koliko - toliko pripremiti u slučaju da se neka nepogoda dogodi

  • 6

Nakon majskih poplava, čije se posledice i te kako još uvek osećaju, a koje su pokrenule i brojna klizišta širom Srbije, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije potrudio se da građane informiše i edukuje o mogućim elementarnim nepogodama koje u određenom periodu mogu zadesiti naše podneblje.

Oni su napravili kartu rizika od elementarnih nepogoda na kojoj se jasno vidi koji deo Srbije ima šansu da ga u određenim uslovima zadesi poplava, požar, zemljotres ili pak klizište. Na ovaj način može se koliko - toliko pripremiti u slučaju da se neka nepogoda dogodi.

Prema mapi najveći rizik u Srbiji, kada su nepogode u pitanju je od poplava, koje mogu zadesiti i sledeći gradovi: Subotica, Vrbas, Bečej, Kikinda, Apatin, Čurug, Zrenjanjin, Temerin, Bela Crkva, Beočin, Pančevo, Šabac, Aranđelovac, Valjevo, Jagodina , Kladovo. Na rizik od izlivanja reka trebalo bi da obrate pažnju i stanovnici Niša, Leskovca, Bujanovca, Kraljeva, Šapca i Beograda.

Rizik od požara postoji u okolini Subotice, Golupca, Vranja, Valjeva. Ova vrsta nepogoda karakteristična je za planinske predele i najveći rizik postoji upravo u tim predelima. Što se tiče zemljotresa oni se mogu javiti u predelima oko Rume, Loznice, Golupca, Vranja, Surdulice ...

Klizišta su još jedan od nepogoda koja je česta u našoj zemlji, a najveći rizik od nje postoji u zapadnoj Srbiji, ali i u okolini Vranja i Preševa.

Nadamo se da će ova mapa pomoći da sledeći put budemo pripremljeni za svaku nepogodu koja nas zadesi.

(Telegraf.rs / prezentacije.mup.gov.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    13. novembar 2014 | 19:03

    Obrenovca nema na spisku???

  • -M-

    13. novembar 2014 | 22:41

    A sta je sa Svilajncem koji je u maju bio apsolutno ceo poplavljen?naveli ste Jagodinu kroz koju protice Belica i koja je zapravo pet puta manja od Resave i Morave koje proticu kroz Svilajnac..iako se slazem da nam trebaju ovakvi podaci treba ih stvarno dobro odraditi i uzeti sve u obzir..takodje Cuprija i Paracin su veoma ugrozeni od strane Morave koja direktno protice tu..navodim to jer sam iz Resavskog kraja i znam sve te gradove..zato apel na nadlezne da jos jednom odrade procenu

  • Mia

    14. novembar 2014 | 02:54

    Novi Sad? Dunav kad se izlije bicemo opet Panonsko more

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA