Želite da se selite u Švedsku, Norvešku ili Nemačku? Ovo morate da znate!

Za odlazak u ove zemlje neophodan je samo pasoš. O ostalim uslovima neophodno je direktno se dogovoriti s poslodavcem

  • 66

Svi oni koji bi hteli da rade u Švedskoj, Norveškoj ili Nemačkoj trebalo bi da znaju da je najvažnije da imaju pasoš, kao i da bi sami morali da nađu poslodavca sa kojim će se direktno dogovoriti o uslovima posla.

Za odlazak u Švedsku potreban je samo pasoš, a ostali uslovi, poput plate i radne dozvole, se dogovaraju sa poslodavcem. Poznavanje jezika nije obavezno za sve struke. Zainteresovani mogu da nađu posao preko sajta ec.europa.eu/eures gde je poslodavac obavezan da oglasi radno mesto.

Koja se sve zanimanja nude u Švedskoj, pročitajte ovde.

Koliko imigranata prima ova zemlja, više o tome ovde.

- Dovoljno je da jedan član porodice nađe posao i to je uslov da u Švedsku ode cela porodica - kaže Marija Danić iz odeljenja za migracije u Švedskoj ambasadi, prenosi 24sata.rs.

Za poslove koji zahtevaju diplomu fakulteta, poput lekara, neophodno je poznavanje jezika i nostrifikacija diplome, a ona otprilike traje oko pola godine u proseku.

Slična situacija je i u Norveškoj.

Kada je reč o zaposlenju u Nemačkoj, takođe, morate sami da nađete firmu koja će vas zaposliti prelistavanjem štampe i kontaktiranjem agencija za zapošljavanje, kao i preko sajta jobboerse.arbeitsagentur.de. Prednost imaju oni koji tečno govore nemački jezik.

Ipak, život u ovim zemljama je skup. U Norveškoj i Švedskoj skuplji je i do 20 odsto u proseku nego u Nemačkoj.

A kako stvari izgledaju po pitanju seljenja u Kanadu, pogledajte:

- ovde

- ovde

- ovde

- i ovde.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex-de

    16. novembar 2014 | 20:46

    E ljudi ,stvarno ste me nasmejali ovim tekstom!! Posto zivim u nemackoj,i upoznat sam sa procedurom za dobijanje radne dozvole,za oatale zemlje ne znam! I koliko je "lako"naci poso,bez poznavanja jezika, o prevarantima da ne pricam.....samo bih Apelovao na sve koji krecu trbuhom za hlebom,da ne budu lakoverni i ne nasedaju na razno razne price i obecanja!! Vec da dobro provere sve informacije pre nego sto se upuste u avanturu! Puno srece!!

  • Krajina

    16. novembar 2014 | 23:29

    Pa tako ce SNS da smanji ne zaposlenost najbrze,to je drzavni projekat razvoja Srbije!!!

  • Ninaja

    16. novembar 2014 | 20:55

    Da je tamo dobro bili bi naseljeni!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA