Izručen pripadnik Gnjilanske grupe Šemsi Nuhiju

Nuhiju, koji je sinoć izručen u pratnji Interpola i srpske žandarmaerije, prebačen u Okružni zatvor u Beogradu

  • 0

Pripadnik "Gnjilanske grupe" bivše "Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Šemsi Nuhiju, koji se tereti za ratne zločine nad srpskim civilima počinjenim 1999. godine na Kosovu i Metohiji, izručen je Srbiji iz Švajcarske.

Nuhiju je izručen u pratnji pripadnika Interpola i srpske Žandarmerije avionom Jata, koji je na aerodrom "Nikola Tesla" sleteo sinoć nešto posle 21 sat, i odmah je prebačen u Okružni zatvor u Beogradu.

Izručenju su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, direktor policije Milorad Veljović i komandant Žandarmerije Bratislav Diklić.

Dačić je rekao da se nada da će hapšenjem i izručenjem biti zadovoljena pravda, ocenivši da je to pozitivan predznak da se na temu ratnih zločina ne može gledati pristrasno po dvostrukim aršinima.

Nuhiju je uhapšen u Švajcarskoj pre godinu dana, na osnovu Interpolove poternice iz Srbije, a odluka švajcarskog Federalnog suda o njegovom izručenje postala je pravosnažna 7. marta.

Njemu je zbog bekstva suđeno u odsustvu zbog optužbi da je sa još 16 pripadnika "Gnjilanske grupe" izvršio ratni zločin nad srpskim civilima na području Gnjilana.

Pri Odeljenju za ratne zločine juče je počelo ponovljeno objedinjeno suđenje protiv svih 17 pripadnika te grupe OVK koje će biti nastavljeno 23. aprila, kada će Nuhiju dibiti priliku da se izjasni o krivici i iznese odbranu.

Apelacioni sud u Beogradu je u decembru 2011. godine ukinio prvostepenu presudu kojom je devet pripadnika "Gnjilanske grupe" bilo osuđeno na 101 godnu zatvora zbog ubijanja i mučenja civila u Gnjilanu 1999. i naložio ponovno suđenje.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA