JEZIVO: Dečak preminuo od infekcije nakon uspešne transplantacije koštane srži! (FOTO)

Dečak oboleo od leukemije Radovan Vasiljević (14), kome je uspešno izvršena transplantacija na Odeljenju za transplantaciju koštane srži Instituta za majku i dete, preminuo je od infekcije koju je dobio napuštanjem Sterilnog bloka

  • 9

Dečak oboleo od leukemije Radovan Vasiljević (14), kome je uspešno izvršena transplantacija na Odeljenju za transplantaciju koštane srži Instituta za majku i dete, preminuo je od infekcije koju je dobio napuštanjem Sterilnog bloka.

Prema rečima dečakove tetke Vesne Karadžić, Radovan je prebačen na Odeljenje za intenzivnu negu kako bi bio priključen na aparat za disanje, iako se znalo da je svaki dan van Sterilnog bloka, za dete u tom stanju koban, prenosi Best portal.

- Nakon što je obavljena transplantacija koštane srži, usled loših uslova u Sterilnom bloku Radovan je dobio upalu plućne maramice. Danima se utvrđivalo o čemu se zapravo radi, jer je operacija prošla dobro, i na kraju je utvrđen problem sa plućima. Trebalo je da bude priključen na aparat za disanje, a pošto ga Sterilni blok nema, načelnica Odeljenja za transplantaciju koštane srži Dragana Vujić konstatovala je da Radovan mora da bude prebačen na intenzivnu negu - priča Karadžićeva, i dodaje da je za dete bez imuniteta potrebna posebna nega, i da Sterilni blok zaista treba da bude sterilan.

Ona je dodala da je higijena u ovoj instituciji izuzetno loša.

- Higijena je loša, sobe se slabo čiste, voće se pere deterdžentom za suđe. Deca ne smeju da napuste Sterilni blok jer se zna da je svaki dan proveden van njega koban - priča za Best portal Vesna Karadžić, tetka preminulog Vasiljevića. Ona dodaje kako majke koje su sa obolelom decom u sobi spavaju na podu koji se ne čisti kako bi trebalo, i to na dušeku.

- Majke imaju mantil i masku na licu, ali prilikom napuštanja sobe moraju da prođu hodnikom kojim prolaze svi, od majstora koji su u tom periodu radili na izgradnji novih apartmana, preko prijatelja, rođaka, kako od obolelih, tako i od zaposlenih lekara - priča Karadžićeva, i napominje da niko od ljudi koji napuste Sterilni blok ne prolazi određenu proceduru, na primer kupanje, a dolaze u direktni kontakt sa obolelom decom.

Prema njenim rečima, ima dece koja odlaze na terapiju sa majkama, i kada se vraćaju, ne oblače ni mantil, niti stavljaju maske. Ono što je šokiralo Karadžićevu i njenu porodicu je što Sterilni blok ne poseduje nijedan aparat, a u slučaju komplikacija svi aparati moraju da se donesu sa drugih odeljenja, a da pri tom ne budu sterilisani.

U Vasiljevićevom slučaju, kaže Karadžić, aparat za disanje nije donešen, već je dečak na inicijativu doktorke Vujić prebačen na Odeljenje za intenzivnu negu, gde je bio 19 dana, što je fenomen, jer se nakon napuštanja Sterilnog bloka oboleloj deci daje rok od 24 do 72 sata života.

- Doktorka Vujić rekla je da se nije nadala da će dečak da bude toliko dugo na odeljenju intenzivne nege i da ona nije toliko moćna da bi njemu obezbedila posebnu negu - priča Karadžićeva dodajući da je transplantacija koštane srži operacija koja košta od 30 do 40 hiljada evra, i kako su im prilikom dolaska u Institut za majku i dete rekli kako nema potrebe da Radovana vode u inostranstvo jer u Beogradu, u ovoj bolnici imaju sve potrebne uslove. Ali, kako kaže, uslovi su daleko od dobrih.

Karadžićeva dodaje kako doktorka Vujić ne posećuje pacijente, već telefonom određuje "adekvatnu" terapiju.

- Radno vreme im je do 14, 15 sati, a vikendom i ne dolaze. Sestre su stalno tu i preko njih se doktorka Vujić telefonom informiše o stanju pacijenata, i onda na osnovu toga propisuje terapiju. U slučaju da je potreban lekar, zove se dežurni sa nekih drugih odeljenja, pa kad uspe da dođe, jer ima puno pacijenata. Znam da Radovana ne možemo vratiti, ali inspekcija bi trebalo da proveri uslove u kojima se leče ta obolela deca, jer se neko od njih možda može spasiti - kaže Karadžićeva, i dodaje kako je od juna do januara 2011. godine umrlo šestoro dece, a prema informaciji koju je ona dobila od medicinskog osoblja, do tada je samo dvoje pacijenata preživelo.

Redakcija Best portala je pozvala doktorku Vujić, ali ona je rekla da ne može da priča za medije bez odobrenja direktora Instituta za majku i dete, i da mora da se pošalje mejl, i da se čeka da on odobri razgovor. To smo i uradili, ali do sada odgovor nismo dobili.

Best portal je kontaktirao i Ministarstvo zdravlja, međutim, ni na jedno pitanje nije dobijen odgovor. Baš kao ni u Lekarskoj komori Srbije.

(Telegraf.rs / tvbest. rs / Milka Radović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA