EVO KAKO DA SE SNAĐETE U NORVEŠKOJ: Ispovest imigranta koji je otišao "na sreću" i našao posao za 16 dana

Došao sam u Bergen pre mesec dana 'na blef'. Ne baš potpuni blef, imao sam gde da spavam i jedem, ali nisam imao posao - kaže Mateo Petrić

  • 32

Mateo Petrić, Hrvat koji je na "blef" otišao u Norvešku u potrazi za boljim životom, opisao je svoje iskustvo i sreću koju je imao za portal Croexpress.eu.

- Došao sam u Bergen pre mesec dana 'na blef'. Ne baš potpuni blef, imao sam gde da spavam i jedem, ali nisam imao posao. Kad sam stigao nisam znao ni reč norveškog, osim 'lordag', subota, jer su me prijatelji zezali da ću jedva čekati taj dan – počinje da priča svoju priču Mateo 35-togodišnjak iz Posušja, u Fejsbuk grupi Idemo u Norvešku.

Odmah se bacio na traženje posla. Hodao je od vrata do vrata, najviše po hotelima, restoranima i kafićima. Ostavljao je radne biografije, a na internetu se javljao na svaki oglas koji mu se činio zanimljivim. Neki su mu se javili, neki ne, dosta puta je bivao odbijen. U jednom trenutku se ponadao kad mu je neki Španac obećao posao u hotelu.

- Mi stranci moramo da se pomažemo međusobno, dođi u utorak, imaš posao - rekao mu je. Bio je petak. Sav ozaren, Mateo se u utorak uputio u hotel da bi naišao na izvinjenje uz konstataciju da od posla nema ništa.

Međutim, kako Mateo kaže, nije svako zlo - zlo. Dobio je poziv da dođe na razgovor u jednu firmu i dobio je posao. Samo 16 dana nakon dolaska u zemlju. Počeo je raditi 10. novembra. Radi u kompaniji koja ga "iznajmljuje" kao radnu snagu za razne poslove čišćenja i selidbe. Kaže da dosad nije digao "ništa teže od 5 kilograma", kaže Mateo za croexpress.

Mateo savetuje pridošlice u Norvešku da se, umesto u centralnu policijsku stanicu, upute u neku od manjih ispostava gde se stvari puno brže rešavaju. On je to učinio i u policiji sve rešio u par minuta. Sa sobom bi, kako on kaže iz iskustva, trebalo poneti ugovor sklopljen sa poslodavcem, pasoš i dokaz da ste ostvarili primanja u Norveškoj. Dokaz će biti platna lista koju ćete dobiti za jednu nedelju u kojoj ste radili, bez obzira što vam plata još nije fizički isplaćena. "Dobrodošli u Norvešku", poručila mu je ljubazna službenica.

Nakon policije, Mateo savetuje da se uputite u Skatt, norvešku poresku upravu, sa papirom koji ste dobili u policiji, pasošem, ugovorom sklopljenim sa poslodavcem i ispunjenim obrascem koji ćete naći na internetu. I onde je sve obavio za samo nekoliko minuta. Tzv. D broj, koji dobijaju stranci koji dolaze da rade u Norvešku na manje od šest meseci, Mateo će dobiti poštom za najviše 10 dana. Tada će u banci otvoriti račun i dobiti Skatt karticu koju će odneti svom poslodavcu, da bi mogao da zna koliko poreza od plata mora da mu odbija.

Posebni zakoni o pravima i obavezama useljenika ne postoje, pa se omogućuje stranim državljanima isti radno-pravni i socijalni tretman kao i za sve građane Norveške. Na snazi su određeni zakoni koji regulišu useljenje, državljanstvo, stalni boravak, privremeni boravak i azil.

Norveško državljanstvo može se steći nakon boravka u zemlji u trajanju od najmanje sedam godina, uz sposobnost korišćenja norveškog jezika.

(Telegraf.rs / izvor: Croexpress.eu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa s

    19. novembar 2014 | 15:21

    jos da nam je objasnio kako je komunicirao sa ljudima kad se javljao na oglase i trazio posao,jer kako rece znao je samo jednu rec na norveskom,

  • Srbin

    19. novembar 2014 | 15:26

    Al Mateova "lijepa njegova" je u EU I imaju niz olakšica.... za srbe, makedonce crnogorce I bosance su pravila malo drugacija

  • Nesa

    19. novembar 2014 | 15:07

    Nas zanima kako se Srbin snasao koji nije u Eu ,a ne Hrvat koji je u Eu , prica izmedju Srba i Hrvata u svetu je totalno razlicita ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA