EVO ZAŠTO SRBI SLAVE ARANĐELOVDAN I VERUJU U NJEGA: On će vam izmeriti grehe i poslati vas u pakao ili raj!

U narodu - među vernicima, postoji verovanje da Sveti arhangel Mihailo obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti

  • 14

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva slave Sabor svetog arhangela Mihaila ili Aranđelovdan. Po brojnosti svečara, Aranđelovdan je na drugom mestu slava kod Srba, iza Nikoljdana.

Praznik, koji je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovom i uvek se obeležava 21. novembra po novom kalendaru, spomen je na jednog od anđela koji su se, prema predanju, sa vojskom svih anđela suprotstavili silama zla.

Sveti arhangel Mihailo, simbol borbe protiv zla i sila nebeska koja prihvata duše umrlih mereći im dobra i zla dela, slika se na ikonama i freskama kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Mnoga su narodna verovanja ο ovom Anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti.

Sveti arhangel Mihailo, prisutan ne samo u hrišćanstvu već i u svim religijama, obeležen je crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC.

EVO KOJA SU NARODNA VEROVANJA NA ARANĐELOVDAN!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    21. novembar 2014 | 09:11

    SRECNA SLAVA SVIMA KOJI DANAS SLAVE SVETOG ARHANGELA MIHAILA

  • Zoka

    21. novembar 2014 | 09:10

    SVIM VERNICIMA KOJI SLAVE,CESTITAM! I DA U MIRU SLAVE SA SVOJIM NAJBLIZIMA DUGI NIZ GODINA!

  • Misa

    21. novembar 2014 | 09:03

    SREĆNA SLAVA SVIMA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA