ZEJTINLIK: Deda Đorđe ni ne zna da su ga mediji "sahranili"!

Starina kog su srpski mediji nedavno proglasili mrtvim i dalje živi i radi na groblju u Solunu. Đorđe Mihailović je istinski srpski patriota i verovatno jedan od retkih koji nemaju nikakve koristi od toga, a uslovi u kojima živi su na granici siromaštva i skromnosti, kaže student koji je posetio deda Đorđa

  • 23

Posle navoda u medijima da je preminuo Đorđe Mihajlović, čuvar Zejtinlika, student Američkog koledža u Solunu je odlučio da ga poseti. Mi vam prenosimo njegovu ispovest koju je objavio dnevnik "Danas".

Ovaj student kaže da je bio iznenađen vešću da je deda Đorđe preminuo i odlučio je da poseti Zejtinlik.

- U nedelju sam se uputio na srpsko vojničko groblje. Tišina koja me je dočekala kada sam otvorio kapiju je bila nekako zastrašujuća. Odmah sam spazio čuvarsku kućicu, jako skromnu, koja, čini se, ne zadovoljava kriterijume koji su potrebni za kakav-takav normalan život. Pokucao sam na vrata. Nije bilo odgovora. Pomislio sam da je vest možda tačna - kaže student.

- Posle desetak minuta, ipak - deda Đorđe se pojavio. Niži čovek, obučen u srpsku vojničku uniformu. Išao je polako i pogureno, u uniformi, čini se pun ponosa. Prišao mi je i odmah počeo razgovor. Raspitivao se odakle dolazim i čime se bavim u Solunu - nastavlja on.

- Iako mu je bilo vreme ručka, pokazao mi je grobnicu i ispričao njenu istoriju. Vrlo energično je pričao o srpskim vojnicima, Solunskom frontu, sve potkrepljujući istorijskim činjenicama. Pričama nikad kraja, a kako da bude kad je deda Đorđe neiscrpni izvor informacija - dodaje ovaj student.

- Pitao sam ga ko će da ga nasledi, na šta mi je odgovorio da će njegov zamenik biti neko iz Srbije pošto nema krvnih srodnika. Spomenuo je da bdi nad senima palih vojnika 54 godine, a da su pre toga to radili njegov otac i deda. Takvu posvećenost, smirenost i skromnost nikad nisam bio u prilici da vidim - kaže on oduševljeno.

Đorđe Mihailović je istinski srpski patriota i verovatno jedan od retkih koji nemaju nikakve koristi od toga. Uslovi u kojima on živi su na granici skromnosti i siromaštva. Negde sam čuo da mu Srbija plaća 100 evra mesečno za to što čuva groblje. Iskreno se nadam da to nije tačno. Kada nije turistička sezona, deda Đorđe je veoma usamljen i verujem da mu nije nimalo lako. Njegova životna priča je vrlo kompleksna i prožeta je sa puno odricanja i teškoća - kaže oduševljeno student.

Deda Đorđu nisam rekao šta pišu srpski tabloidi. On verovatno i ne zna da se to desilo, a i da zna, verujem da im ne bi uzeo za zlo - završava on.

(Telegraf.rs / Danas.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • аконкагва

    21. novembar 2014 | 13:06

    Е па, нека буде жив и здрав још много година, а и студенту свака част за ово што је урадио. О нехају и небризи државе не бих сада.

  • обичан грађанин

    21. novembar 2014 | 12:41

    Оно што је мање битно је то што играм фолклор и што сам обишао пола света.Најбитније у овоме што ћу да напишем јесте он.Стари господин,патриота,Србенда...Када сам га угледао 2010 у посети овом Православном гробљу и обиласку целе Грчке у њему сам видео нешто што ниједна особа нема...Толику топлину и жељу да се науче посетиоци о овом гробљу,па и о историји Солуна.Још једна срамота за медије.Споменик му треба подићи...Држ' се ђеде!

  • Ja

    21. novembar 2014 | 12:47

    Mi smo jedan od najnezahvalnijih naroda ba svetu... sve sto je dobro brzo zaboravimo... nadam se da ce se promeniti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA