GORBAČOV: Putin spasao Rusiju od raspada posle Jeljcina

- Putin je imao veliku ulogu u stabilizaciji situacije u zemlji nakon što je Boris Jeljcin sišao sa vlasti, kada je glavni zadatak bio da se Rusija spasi od raspada - rekao je Gorbačov na predstavljanju svoje nove knjige

  • 7

Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov pozitivno je ocenio ulogu sadašnjeg predsednika Vladimira Putina u istoriji Rusije, ali ga je takođe upozorio da ne ponavlja iste greške koje je on pravio dok je bio na čelu Sovjetskog saveza.

- Putin je imao veliku ulogu u stabilizaciji situacije u zemlji nakon što je Boris Jeljcin sišao sa vlasti, kada je glavni zadatak bio da se Rusija spasi od raspada - rekao je Gorbačov na predstavljanju svoje nove knjige "Posle Kremlja" u Moskvi.

- Mi imamo predsednika, ostvarenog predsednika, ali se čini da je počeo da pati od istog oboljenja od kojeg sam patio i ja za vreme perestrojke - preteranog samopouzdanja - upozorio je bivši lider Sovjetskog saveza.

- Tada se činilo da smo uhvatili Boga za bradu - rekao je Gorbačov, podsećajući se perioda dok je bio na čelu države i pokrenuo perestrojku. On je naveo kako je siguran da se Rusija neće vratiti u prošla vremena.

- Ljudi, a posebno oni mladi, odrasli su u vreme glasnosti i niko ne može da ih vrati u vreme u kojem smo živeli mi - istakao je Gorbačov. Prisećajući se pritiska pod kojim je bio nakon što je podneo ostavku u decembru 1991. godine, bivši predsednik ŠSR-a je rekao da je to izdržao i da planira još dugo da živi.

Gorbačov, dobitnik Nobelove nagrade za mir, objavio je i da radi na programu za stabilizaciju situacije u svetu.

- U Berlinu, prilikom obeležavanja 25. godišnjice rušenja Berlinskog zida, dobio sam poziv iz ozbiljnih svetskih krugova da počnem da radim na programu koji bi doneo mir svetu i sprečio krvave sukobe koji se sada događaju - rekao je Gorbačov.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miiki

    21. novembar 2014 | 12:04

    sta ti pricas pa ti si unistio SSSR ,ti si najveca nesreca koa je mogla da pogodi svet posle drugog svetskog rata!miiki

  • Mlj2850

    21. novembar 2014 | 13:06

    Da je on ostao na vlast, ne samo sto je rasturio SSSR, vec bi dezintegrisao rusku federaciju. Njega su ameri lepo namagarcili , obecavajuci mu brda i doline , dok nije unustio sovjetski savez, a potom su mu dali jadac , sto je i sam priznao.

  • ja

    21. novembar 2014 | 16:39

    Ovaj se jos oglasava?! Unistitelj SSSR-a pa i Jugoslavije jer je zato Juga i unistena. Nek pozivi Putin jos bar 100 godina!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA