Evo koliko ćete plaćati lekove od 1. januara!

Na primer, za medikament za lečenje masnoća u krvi kod moždanog udara i infarkta srca pacijenti će umesto 814 dinara doplaćivati 350 dinara. Za lek koji se koristi kod Alchajmerove bolesti izdvajaće se upola manje novca

  • 2

Menjaju se pravila na tržištu lekova. Sa prvim januarom, za najprodavanije lekove sa liste A1, pacijenti će izdvajati manje novca, najavljuju u Fondu.

Na primer, za medikament za lečenje masnoća u krvi kod moždanog udara i infarkta srca pacijenti će umesto 814 dinara doplaćivati 350 dinara. Za lek koji se koristi kod Alchajmerove bolesti izdvajaće se upola manje novca.

- Koristi se od tri do deset vrsta lekova. Izdvaja se od 300 do više hiljada dinara. Smatramo da to što će stupiti Pravilnik od januara, da će to ljudima olakšati, ali ne možemo više ništa da kažemo dok to ne stupi na snagu- objašnjava Bojana Marković iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa "Plavi krug".

Jedno od udruženja farmaceutskih kompanija sa kojim smo razgovarali, proizvodi oko 1.200 lekova.To je, tvrde, trećina farmaceutskog tržišta Srbije, a medikamente imaju na listi A i A1. Sa novim pravilima, ne vide uštedu za građane.

- Opet pritisak, kako na industriju, tako i na građane da, što se farmaceutske industrije tiče, da opet bez dijaloga presipaju iz jednog budžeta. Mi ne vidimo da će biti posebnih ušteda, što će participacija sa 50 dinara biti 100. Ukoliko se nastavi pritisak Fonda i ukoliko se nastave ovako neplanirane situacije bez dijaloga, imamo najave da će se naši najveći snabdevači povući sa tržišta- kaže Ana Popović iz Udruženja "Genezis".

Sa dijalogom ili bez njega, mnogim pacijentima najvažnije je da lekovi pojeftine. Neke dijagnoze podrazumevaju više lekova dnevno, a to znači i veće izdatke. Oni hrabriji, zbog uštede, vremenom počnu sami da menjaju dozu. Tako im jedna kutija leka traje duže. Kao i bolest, doduše, prenosi "RTS".

- Pacijenti od starta kažu da nemaju novca i odustaju od samog početka od terapije. Što se tiče preskakanja, dešava se često. Jer oni ne moraju samo da plaćaju participaju za lekove, kod lekara, sve češće plaćaju i privatno. Generalno pacijenti jako loše stoje- objašnjava lekar u DZ "Voždovac" Nevenka Dimitrijević.

Iako, jedna od važnijih stavki u kućnom budžetu, lekovi su poslednja koje bismo smeli sami da se odreknemo. Statistika pokazuje da svaki građanin u proseku godišnje za lekove izdvaja 17.377 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • doktor

    22. novembar 2014 | 18:14

    teba da lekovi pojevtine. narod mnogo umire, sto pre pojevtine, to bolje za narod.

  • Prof.Biologije

    22. novembar 2014 | 17:06

    Lečite se biomedicinom besplatno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA