NOVI TALAS POSKUPLJENJA: Beli hleb uskoro 70 dinara?

Prema Uredbi o prodaji i prometu hleba donetoj u julu ove godine, cena hleba tipa "Sava" ne sme preći maloprodajnu cenu od 46 dinara. Ipak, upućeni tvrde da građani mogu da očekuju poskupljenje ove osnovne životne namirnice već početkom godine

  • 14

Potrošači će već početkom naredne godine veknu običnog belog hleba poznatijeg pod nazivom "Sava" plaćati 70 dinara, saznaje Telegraf.

Naši dobro obavešteni izvori tvrde da će poskupljenje energenata, viša cena rada i kurs dinara, koji ovih dana slabi u odnosu na evro, neizostavno dovesti i do poskupljenja svih osnovnih životnih namirnica.

Uz podsećanje da prema Uredbi o prodaji i prometu hleba, donetoj u julu ove godine (koja važi do 31. januara 2015.), cena hleba tipa "Sava" ne sme preći maloprodajnu cenu od 46 dinara, odgovor na pitanje hoće li biti poskupljenja potražili smo od Zorana Pralice, predsednika Unije pekara Srbije.

Cena pšenice je skočila sa 18 na 23 dinara po kilogramu s mogućom tendencijom daljeg rasta. Dajte nam vremena do kraja nedelje da vidimo kako će se kretati cena pšenice na tržištu i da li će se stabilizovati, pa ću vam reći koliko će koštati vekna hleba - kaže za Telegraf Pralica, pa nastavlja:

- Trenutna cena hleba je 46 dinara. Ako i bude poskupljenja, ono ne bi trebalo da bude veće od  iznosa prema kojem bi hleb koštao maksimalno 49 do 50 dinara - objašnjava naš sagovornik.

Mlinari su u više navrata izjavljivali da je teška godina za nama (poplave u maju i kišno leto) uticala na kvalitet ovogodišnjeg roda pšenice.

Pored toga što je cena pšenice skočila sa 18 na 23 dinara po kilogramu, cena energenata u protekloj godini porasla je za 15 do 20 odsto, a sve to utiče na proizvodnu cenu.

Od Nove godine imaćemo i veću cenu rada (minimalna cena rada biće povećana za 5,2 odsto i iznosiće 121 dinar), a ovih dana srednji kurs evra prešao je 120 dinara, uz tendenciju da će se rast nastaviti.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleks

    25. novembar 2014 | 16:10

    Zasto samo 70din.Traba biti 800 sve dok narod koji jedva krpi kraj sa krajem cuti.Kada u Americi ili nekoj uredjenoj evropskoj drzavi poskupi gorivo za 10centi ljudi blokiraju puteve i demonstriraju mi ovde cutimo kao da nam je sve dobro.Dok dete ne zaplace majka ga ne uzima

  • DV

    25. novembar 2014 | 16:19

    A sta je sa onim hlebom od 3 dinara?

  • Vlada

    25. novembar 2014 | 16:35

    Dajte plate ako zelite da neko ostane u ovoj Srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA