U Srbiji više abortusa nego rođenih beba!

- Ono što posebno zabrinjava jeste sve veći broj devojčica između 16 i 18 godina koje abortiraju - kaže načelnica porodilišta GAK "Narodni front" Snežana Rakić

  • 40

Prema državnoj statistici na svaku rođenu bebu u Srbiji obavi se najmanje jedan abortus. Podaci kažu da se godišnje se uradi oko 22.000 abortusa, ali stručnjaci procenjuju da je taj broj bar tri puta veći ako se uračunaju i abortusi u privatnim klinikama o kojima se ne vodi statistika.

Ako se zna da se godišnje rodi oko 65.000 beba, jasno je da je broj pobačaja isti ili čaki veći od broja rođenih beba, piše "Informer".

Bijana Spasić, autorka knjige "Zašto Srbi nestaju", tvrdi da se na jedan porođaj uradi najmanje jedan abortus.

- Neki podaci, doduše nezvanični, pokazuju da se na jednu živorođenu bebu prekinu čak tri trudnoće. Mi imamo podatke o broju abortusa u državnim ustanovama, ali ne i u privatnim, što je sramota za državu koja kuburi sa belom kugom. Pogotovo što se u privatnim klinikama obavi daleko više abortusa nego u državnim. To nam je idealan pokazetelj kakav odnos država ima prema ovom problemu - objašnjava Spasićeva.

Razlozi za abortuse nisu uvek medicinske prirode kaže načelnica porodilišta GAK "Narodni front" Snežana Rakić.

- Ono što posebno zabrinjava jeste sve veći broj devojčica između 16 i 18 godina koje abortiraju. Takođe jeporazno i to što se veći broj abortusa ne radi iz medicinskih razloga, već je u pitanju neželjena trudnoća - kaže Rakićeva.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • тврдбре

    27. novembar 2014 | 00:41

    Пропагира се кроз све медије и поп-културу ласцивно и екстремно понашање код младих, а као једна од поселдица свега тога су и нежељене трудноће. Ово је државни, национални од највишег значаја, узалуд све територије, економски раст ако је број абортуса већи од рођених беба. Кад нестане становништво, нестаће и држава а онда џаба све!

  • Stam

    27. novembar 2014 | 00:32

    Ma i treba da nas nema...

  • ja

    27. novembar 2014 | 05:57

    A gde to da se rode, šta da vide i da dožive. Šta ova država čini za našu decu u opšte. Danas je traicionalna porodica zaboravljena a deca su društveno zapostavljena. Gospodo mozgovići sredite državu da ovde može da se normalno živi i da deca ne pate i da vidiš biće dece baš kao nekad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA