DEG banka prodala svoj deo vlasničkog kapitala u Atlantik Grupi

Raduje nas povećana likvidnost naših akcija podstaknuta ovom transakcijom, kaže Emil Tedeski, Predsednik Uprave Atlantic Grupe.

  • 1

Nemačka razvojna banka DEG otpustila je u procesu ubrzanog upisa koji je vodila investiciona kompanija Interkapital, 207.173 akcija Atlantic Grupe, što čini 6,21 posto vlasničkog kapitala.

DEG je dugoročni razvojni partner Atlantic Grupe još od akvizicije Cedevite 2001. godine, kad se banka pridružila u finansiranju, što je kasnije nastavljeno kroz akcionarsko ulaganje 2006. i dopunjeno učešćem u dokapitalizaciji 2010. godine. Nakon transakcije DEG ostaje strateški partner sa 2,28 postotnim udelom u vlasničkom kapitalu Atlantic Grupe.

Ponuda akcija DEG-a generisala je snažan interes investitora, odnosno 1,7 puta veću potražnju na dan 26. novembra 2014. godine, te je celokupno izdanje alocirano po jedinstvenoj ceni od 925 kuna. Transakcija je izvršena na OTC tržištu dana 27. novembra. U alokaciji su učestvovala 22 ponuđača, pri čemu je više od trećine svih ponuda pristiglo od vodećih međunarodnih fondova za ulaganja u tržišta u nastajanju i razvoju. Ukupno je 65 posto učešća alocirano domaćim, a 35 posto inostranim investitorima.

U transakciji ukupne vrednosti 25 miliona evra, 58 posto učešća je alocirano investicionim fondovima, 39 posto penzionim fondovima i 3 posto bankama i individualnim investitorima. Ova transakcija će osigurati dodatnu likvidnost akcija Atlantic Grupe, povećajavući udeo akcija koje su distribuirane javnosti (free-float) na 35,5 posto. 

Dr. Peter Martin Thimme, direktor DEG-a za Evropu, Bliski istok i srednju Aziju istakao je ovo:

- Izuzetno smo zadovoljni dugogodišnjom uspešnom saradnjom s Atlantic Grupom koja datira još od prvog zajedničkog projekta prilikom akvizicije Cedevite 2001. godine. Čestitamo kompaniji i menadžmentu na vizionarstvu kao i kontinuiranim naporima koji su rezultirali današnjim pozicioniranjem Atlantic Grupe.

On je najavio i da DEG ostaje deoničar kompanije, jer njihovo iskustvo dokazuje da Atlantic ima snažnu perspektivu rasta i daljeg razvoja pa su "vrlo zainteresovani i raduju se proširenju partnerstva kroz buduću saradnju".

- DEG je prepoznao potencijal Atlantic Grupe u vreme kada kompanija još nije bila na tržištu kapitala pa je podržao naš razvojni put kroz dugotrajnu i plodnu saradnju. Srećni smo što DEG ostaje akcionar Atlantic Grupe, potvrđujući tako dalju potporu našem razvoju. S druge strane, takođe nas raduje povećana likvidnost naših akcija podstaknuta ovom transakcijom, koja će uopšteno imati pozitivan uticaj na hrvatsko tržište kapitala. Svakako nam je zadovoljstvo da vidimo ovako veliki interest domaćih i inostranih investitora za akcije Atlantic Grupe - objasnio je Emil Tedeski, Predsednik Uprave Atlantic Grupe.

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA