ZASLUŽENO PRIZNANJE: Puriša Đorđević dobio nagradu za životno delo! (VIDEO)

U čast doajenu srpskog i jugoslovenskog filma, priređuje se retrospektiva filmova snimljenih od 1953. do 1975. godine, ali i specijalna projekcija njegovog najnovijeg ostvarenja

  • 2

Festival autorskog filma prvi put je dodelio nagradu za životno delo. Laureat je naš najstariji aktivni reditelj i scenarista Puriša Đorđević.

U čast doajenu srpskog i jugoslovenskog filma, priređuje se retrospektiva filmova snimljenih od 1953. do 1975. godine, ali i specijalna projekcija njegovog najnovijeg ostvarenja.

Purišino pravo ime Mladomir već ukazuje da je neumorni 90 godišnjak večiti mladić, vedrog duha i neverovatnog stvaralačkog elana.

- Dug život baš nije mnogo interesantan. Zato što doživljavate neka jutra i neke večeri koje ste videli i pre pedeset godina - kaže  Puriša Đorđević.

Bogati opus od 23 igrana i 30 dokumentarnih filmova, među kojima su remek-dela San, Jutro, Kros kantri, krasi specifična poetika u kojoj reditelj spaja nespojivo. Osvajao je nagrade u Veneciji, Puli, Rimu, Moskvi. Ove za životno delo već je dobijao i sa 70 i sa 80 godina.

On kaže da ako neko dobije nagradu od neke sindikalne podružnice, nije baš mnogo srećan, ali da je zato autorski festival  nešto posebno. Prema  njegovim rečima, to je jedna vrsta fimova koja će na svaki način da vas ne samo zainteresuju nego i da vas uzbude.

Puriša je do sada snimio 11 filmskih biografija od Budimira Davidovića do Milorada Pavića. Na festivalu autorskog filma predstaviće najnoviji o Čedomiru Jovanoviću.

Proslavljeni režiser dodaje da je Čeda Jovanović tip koji liči na njega. To obrazlaže time da je Čeda započeo karijeru sa 17 godina, a on je u istom životnom dobu već bio u ratu.

Puriša priprema naredni film. Biće to njegovo omiljeno štivo - Hazarski rečnik.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    28. novembar 2014 | 15:14

    I mlad i miran.Postovanje i cestitke!... (Mada danas vecina, i nije gledala, Vase filmove.Nije imala - Gde?)...

  • čačanin

    30. novembar 2014 | 10:18

    hajde malo nam pričaj o tome kako si bio u smederevskoj palanci za vrema rata i opiši nam dogadjaje u čačku 1944,i onaj slučaj u rajićevoj sa onim dečakom,što mu se otac krio kao četnik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA