SRPSKA NARUKVICA PROTIV SILOVATELJA: Šalje vašu lokaciju u slučaju napada

Namenjena je isključivo ženama u cilju da se preventivno deluje i spasu pre svega mladi životi. Uz pomoć ove aplikacije jednim pritiskom na dugme žena u opasnosti može da pošalje poziv u pomoć i tako otkrije svoju lokaciju

  • 9

Aplikacija za mobilni telefon "Bezbedna" uz koju ide sigurnosna narukvica mogla bi spasiti živote mnogih devojaka i žena.

Uz pomoć ove aplikacije jednim pritiskom na dugme žena u opasnosti može da pošalje poziv u pomoć i tako otkrije svoju lokaciju.

Aplikaciju je razvio Autonomni ženski centar iz Beograda, a SOS Ženski centar iz Novog Sada je testira već četiri meseca. Namenjena je isključivo ženama u cilju da se preventivno deluje i spasu pre svega mladi životi, kao što se to nije desilo u mnogim slučajevima do sada.

- Kada devojke ili žene smatraju da su u opasnosti, na primer, vraćaju se same kasno iz grada, upale narukvicu. Ona se preko blututa povezuje za aplikacijom na pametnom telefonu koji tada preko interneta i GPS prati gde se ta osoba nalazi - kaže Đurđa Ćazić iz SOS Ženskog centra.

SOS Ženski centar u saradnji sa Pokrajinom i Gradom sprovodi komapanju "Reci NE" gde se podiže svest ljudi kako je nasilje na ženama krivično delo i odraz nejednake moći između muškarca i žena. Dok sa radionicama "Prihvati razlike, stop diskriminaciji" obilaze srednjoškolske domove i promovišu volonterizam i aktivizam.

Ako se desi da ih neko napadne, pritiskom na dugme na narukvici aplikacija automatski šalje pozive u pomoć na četiri ranije upisana telefonska broja. Ovaj softver može da poziva i policiju, hitnu pomoć i nevladine organizacije koje se bave nasiljem nad ženama. Poseduje takođe opciju "Mapa pomoći" gde su ispisane sve najvažnije institucije koje se bave nasiljem u tom gradu, i "Sigurnosni plan" u kom je navedeno šta osoba treba da uradi ukolikoje bila žrtva nasilja.

Ćazić kaže da po poslednjim podacima svaka treća žena u Vojvodini je žrtva fizičkog nasilja, a svaka druga trpi psihološko nasilje koje je često teže i dugotrajnije od fizičkog.

- Žene gube poverenje u sistem, sve se zasniva na dobroj volji nekog pojedinca u nekoj od institucija. Žrtve nasilja ostaju neshvaćene i osuđene od zajednice - nastavlja naša sagovornica.

SOS Ženski centar ima besplatano pravno i psihološko savetovalište, a na njihove brojeve telefona 0800 10 10 10 i 422 – 740 godišnje stigne i više od 300 poziva u pomoć. Ove godine ubijene su 22 žene, a prošle čak 46, ali ni ta tragična brojka po rečima žena iz ove organizacije nije nimalo trgla naše državne organe.

(Telegraf.rs / Novine novosadske)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mala

    30. novembar 2014 | 22:07

    Bravo. Samo da je distupno svima i ne preterano skupo

  • Mrki

    30. novembar 2014 | 19:18

    Sta cemo sa onima koji nemaju pametne telefone,one su onda prepustene samom sebi kao i do sada..

  • Scarecrow

    30. novembar 2014 | 21:18

    Deluje kao dobra stvar, nadam se samo da nece neke isparanoisane osobe stiskati dugme kad god pomisle da ih neko prati pa na kraju nadlezni prestanu da se odazivaju ili se aplikacija ukine. I definitivno ne verujem da je svaka treca zena u Vojvodini fizicki zlostavljana! Ili fizicko zlostavljanje meni i vama nije isto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA