ELEKTROMREŽA SRBIJE: Hvala građanima na strpljenju, nisu bili zaboravljeni ni u jednom trenutku!

Posle višednevne borbe Elektromreža Srbije normalizovala je snabdevanje Majdanpeka i okoline električnom energijom, navedeneo je u saopštenju u kome se dodaje da elektroenergetski sistem u tom delu Srbije sada funkcioniše, a ekipe EMS-a i dalje su na terenu i nastoje da ga u celosti osposobe i dovedu u potpuno redovno stanje

  • 2

Posle gotovo tri dana u Majdanpek je večeras stigla električna energija, saopštilo je Javno preduzeće Elektromreža Srbije.

Posle višednevne borbe Elektromreža Srbije normalizovala je snabdevanje Majdanpeka i okoline električnom energijom, navedeneo je u saopštenju u kome se dodaje da elektroenergetski sistem u tom delu Srbije sada funkcioniše, a ekipe EMS-a i dalje su na terenu i nastoje da ga u celosti osposobe i dovedu u potpuno redovno stanje.

- Snabdevanje električnom energijom Majdanpeka i okoline konačno je uspostavljeno nakon višednevne neprekidne borbe sa teškim posledicama ledene kiše i olujnih vetrova - navodi se u saopštenju i precizira da je zbog zaleđivanja visokonaponske opreme došlo do odlaganja roka za uspostavljanje napajanja Majdanpeka elektirčnom energijom.

- Proteklih dana članovi svih raspoloživih ekipa Elektromreže Srbije iz cele zemlje danonoćno su davali sve od sebe i bukvalno rizikovali živote kako bi se posledice havarija sanirale. Oni su radili viseći na zaleđenim dalekovodima iznad provalija pod jakim udarima vetra, kao i u ledom okovanim šumama i po nepristupačnim terenima, ne obazirući se na opasnosti, vremenske uslove i iscrpljujući tempo - istaknuto je u saopstenju.

Takođe se dodaje i da su ekipe EMS-a učinile gotovo nemoguće, kao i da je dok u ovom delu Srbije nije došlo do uspostavljanja funkcionalnosti energetskog sistema, na terenu sa ekipama danonoćno bio i generalni direktor JP EMS Nikola Petrović.

Snabdevanje je obezbeđeno primenom nestandardnog tehničkog rešenja koje je obuhvatilo prevezivanje 400 kilovoltnog dalekovoda od Razvodnog postrojenja Drmno do HE Ðerdap 1 i njegovu upotrebu za napajanje Majdanpeka na nižem, 110 kilovoltnom naponskom nivou.

Takvo rešenje nametnuto je okolnostima na terenu i vremenskim uslovima, i pokazalo se kao uspešno iako do sada nije primenjivano, navedeno je u saopštenju.

Takođe se navodi i da je situacija poput ove u Srbiji nezabeležena. Majdanpek ima napajanje iz čak tri dalekovodna pravca, dok je za većinu gradova obezbeđeno napajanje iz dva pravca.

To znači da je snabdevanje Majdanpeka bilo osigurano sa tri strane, čime se ne može pohvaliti ni Beograd. Prekid na sva tri dalekovodna pravca je nešto se nikada ranije nije desilo, i tu se krivica ne može tražiti u ljudskom faktoru, objašnjeno je u saopštenju.

JP EMS je zahvalio građanima Majdanpeka, Bora i okoline na strpljenju i razumevanju, dodajući da ni u jednom trenutku nisu bili zaboravljeni i da je njihova dobrobit bila apsolutni prioritet svih u Elektromreži Srbije.

Elektromreža Srbije je zahvalila i preduzećima sa kojima sarađuje, a koja su sva svoja raspoloživa sredstva ustupila kako bi se situacija popravila, a to su kompanije PD Elektroistok Izgradnja, Energoprojekt oprema, Energomontaža, Elnos BL i Elektroizgradnja Beograd.

EMS je posebnu zahvalnost uputio i Sektoru za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, čiji su pripadnici uložili maksimalne napore.

EMS uverava građane da je prenosni sistem spreman za predstojeću zimu, a sada smo bili suočeni sa elementarnom nepogodom koja je bila u potpunosti van redovnih okvira, navodi se u saopštenju.

Stanovnici Majdanpeka su skoro tri dana bili bez struje, vode i grejanja zbog kvara na dalekovodima koji su nastali preključe oko 17.00 sati usled ledene kiše i olujnog vetra.

U gradu nisu radile ni telefonske veze, a ni obdaništa i škole.

Prema rečima ministra energetike Aleksandra Antića koji je danas takođe bio u Majdanpeku, dogodila se gotovo neverovatna situacija da u isto vreme dođe do prekida na sva tri voda kojima se snabdeva Majdanpek.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džoni

    4. decembar 2014 | 06:32

    Kasno je da se zahvaljuje. Posle 3 dana dobili struju. A struja u Srbiji najskuplja.

  • Nova

    4. decembar 2014 | 01:51

    Zašto lažu narod nema struje i dalje u majdanpeku.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA