EU će pomoći Srbiji da premosti Južni tok

- EU je izuzetno posvećena da učestvuje u finansiranju izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom. Ovaj projekat će doneti neke vrlo krupne poslove kompanijama iz Srbije koje se bave inženjeringom i izgradnjom - izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport

  • 19
Majkl Devenport Foto: Milena Đorđević, Tanjug/Jaroslav Pap

Evropska unija spremna da uključi Srbiju u projekat izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport. Time bi se obezbedio novi izvor za snabdevanje gasom, a korist bi imale srpske kompanije uključene u projekat.

- Evropska komisija je primila k znanju odluku "Gasproma" da zaustavi Južni tok. Pozicija EU se nije promenila. Gasovod koji prolazi kroz EU mora da bude izgrađen i funkcioniše u skladu sa propisima Unije. To važi za Južni tok, kao i za svaki drugi projekat. Gasovodi koji bi se gradili u suprotnostima sa zakonima EU ugrozili bi unutrašnje tržište i ne bi doprineli očekivanom poboljšanju sigurnosti snabdevanje - rekao je Devenport.

Kako piše "Blic", on kaže da će nadležne službe komisije analizirati situaciju u jugoistočnoj Evropi kako bi se ubrzale interkonekcije u regionu kako bi se bolje povezale u mrežu gasovoda EU.

- EU je izuzetno posvećena da učestvuje u finansiranju izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom. Ovaj projekat će doneti neke vrlo krupne poslove kompanijama iz Srbije koje se bave inženjeringom i izgradnjom. Takođe, suštinski će doprineti da Srbija ima pristup alternativnim izvorima snabdevanja gasom, uključujući tečni prirodni gas. Pregovori su u toku, a srpski ministar energetike Aleksandar Antić je baš pre nekoliko dana rekao da je ovaj projekat važan element u naporima Srbije da modernizuje i diversifikuje svoj energetski sektor - zaključio je Devenport.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lalala

    6. decembar 2014 | 02:08

    Dobićemo par miliona dolara kredita sa lihvarskim kamatama da vidi narod kako EU misli o nama Srbima.Mažete narodu oči kao da smo slepi i gluvi.

  • nataly

    6. decembar 2014 | 03:46

    Nije iskljuceno da ce sada uciniti sve kako bi pokusali da nas udalje od Rusije!!!

  • Giga Moravac

    6. decembar 2014 | 01:54

    Nemojte ko Boga vas molim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA