ODLIV MOZGOVA: Iz Srbije svake godine ode 32.000 ljudi!

U Austriju svake godine odlazi više od 4.000 osoba, zbog čega ne čudi podatak da je svaki deseti stanovnik Beča - Srbin. Slovenija je treća najpoželjnija država za naše sugrađane

  • 35

Oko 32.000 naših sugrađana otišlo je ove godine iz zemlje, a najveći broj njih otputovao je u Nemačku. U Austriju svake godine odlazi više od 4.000 osoba, zbog čega ne čudi podatak da je svaki deseti stanovnik Beča - Srbin. Slovenija je treća najpoželjnija država za naše sugrađane.

Posao i usavršavanje glavni su razlozi zbog kojih Srbiju svake godine napusti sve veći broj ljudi.

Da bi se usavršilo, iz Srbije godišnje u inostranstvo ode više od 700 visoko obrazovanih ljudi, podaci su Zavoda za statistiku. Pre četiri decenije s diplomom fakulteta u inostranstvo je odlazilo dva odsto emigranata. Danas je taj broj porastao na 15 procenata.

- Napadnuti ste sa dve strane, nemate dovoljnu reprodukciju za obnavljanje stanovništva, odlaze oni koji nose tu reprodukciju, a nose i ekonomski prosperitet, tako da je za zemlju poput naše to izuzetno veliki izazov u narednom periodu - kaže Vladimir Nikitović, demograf.

Najveći broj diplomaca odlazi sa završenim ekonomskim fakultetom, medicinskim, stomatološkim i elektrotehničkim, a paradoks je da upravo za ovim stručnjacima vapi i naše tržište rada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    8. decembar 2014 | 18:53

    Niko ne ide iz cista besa, jer nade nema,a prazna kesa, nema ni mama,nema ni tata, ponekad nestize ni bedna plata, napustas svoje i svoju dragu, zemlja te nudi ko radnu snagu, mada se trudis da budes fin, za tvoju zemlju,ti si - JEFTIN...

  • Ana

    8. decembar 2014 | 16:37

    E, pa odoh i ja, samo mi je zao mame i tate, ali me, nesto sramota da sa 24 godine, posto su krili od mene koliko se muce zbog mog fakulteta,trazim neki dinar, vreme je za istinu. Veceras cu ja zapoceti. Drugari, zbogom, vidimo se u nekoj drugoj Srbiji.

  • Gospodin

    8. decembar 2014 | 17:07

    Kakva je to drzava gdje je uspjeh mladog covjeka da ode iz nje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA