Koliko je alkohola potrebno da "naduvate" 5,5 promila, a evo i ko je rekorder s OSAM!

Iz saobraćajne policije ističu da je "gotovo nerealno" biti toliko pijan, a istovremeno sposoban za bilo kakvu fizičku aktivnost, a kamoli vožnju. Ipak, u poslednje vreme nekoliko vozača u Nišu i Užicu je uhvaćeno sa ovom koncentracijom alkohola u krvi

  • 32

Šta treba da popiješ da bi na alkotestu "naduvao" 5,5 promila?

Iz saobraćajne policije za "24 sata" ističu da je "gotovo nerealno" biti toliko pijan, a istovremeno sposoban za bilo kakvu fizičku aktivnost, a kamoli vožnju. Ipak, u poslednje vreme nekoliko vozača u Nišu i Užicu je uhvaćeno sa ovom koncentracijom alkohola u krvi, a evo koliko su zapravo pića morali da popiju da bi se doveli u tako katastrofalno stanje.

U ovakvim slučajevima, vozači su najčešće uhvaćeni neposredno nakon što su izašli iz kafane, kažu saobraćajci. Međutim, da to ipak nije nerealno smatra dr Slavica Vučinić, načelnica na odeljenju za toksikologiju VMA.

PIJANAC REKORDER: Uhvaćen vozač kod Kaluđerice sa 5,50 promila alkohola!

- Premda već četiri promila može biti smrtna koncentracija, kod osoba sa izraženom tolerancijom je preživljavanje često, što pokazuje i praksa. U VMA smo primili pacijenta koji je zaustavljen u vožnji sa pet promila, a najveća alkoholemija registrovana na našem odeljenju je bila kod osobe ženskog pola, koja je imala osam promila, ali je zahvaljujući pravovremenom lečenju preživela - priča dr Vučinić.

Prema njenim rečima, "komirani" Užičanin je morao da popije više od 15 čašica žestine ili celu flašu rakije da bi „naduvao” tu cifru, ali, kako kaže, postoje različiti faktori zbog kojih alkohol brže prodire u krv.

BRANIČEVSKI REKORDER: Vozio sa 3,10 promila alkohola u krvi

Ako se uzme u obzir dozvoljena koncentracija od 0,3 promila, to znači da vozač pre nego što sedne za volan sebi sme da dozvoli MAKSIMALNO jednu, do dve čašice žestine ili do dva i po mala piva.

Koliko je pića zapravo potrebno da bi se došlo do 5,5 promila? Cela flaša rakije, 10-15 čaša ruma, džina ili vodke, 15 flaša piva ili deset koktela!

(Telegraf.rs / 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivana

    12. decembar 2014 | 13:21

    Znaci moj muz svakog vikenda ima 5.5 promila. Strasno

  • Александар Џунић

    12. decembar 2014 | 14:01

    Мерење мора да се обави из крви, а не ручним апаратима на дах. Довољно је прогргољити ракију у устима и потом дунути, наби ће и 10 промила.

  • Vlada

    12. decembar 2014 | 10:54

    Neko moze i litar rakije da popije i da bude trezniji nego ja sa jednom casom piva. Tako da... Ja kad bi popio dve case piva i kad bi me zaustavili imao bi 5 promila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA