Oliveru Ivanoviću i četvorici Srba počelo suđenje!

Jedan od lidera Srba optužen je za za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, podsticanje na izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, kao i po dve tačke za krivično delo podsticanje na izvršenje teškog ubistva i ubistva u pokušaju

  • 0

U Osnovnom sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici u toku je prvo ročište kojim je započelo suđenje, Oliveru Ivanoviću, Dragoljubu Delibašiću, Aleksandru Lazoviću, Nebojiši i Iliji Vujačiću koji se terete da su tokom 1999. i 2000. godini počinili više krivičnih dela protiv albanskog civilnog stanovništva.

U sudnici su prisutni svi optuženi sa svojim braniocima i oštećeni.

Suđenje je otvoreno za javnost, sudnica je ispunjena do poslednjeg mesta, tako da su u sudnici članovi porodice Ivanović, pripadnici GI "SDP" Oliver Ivanović, gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakići građani za koje je bilo mesta.

Međunarodnim sudskim većem predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša.

Optužnicu je pročitao tužilac Cesari Mihalčuk.

Oliver Ivanović optužen je za za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, podsticanje na izvršenje krivičnog dela teško ubistvo i po dve tačke za krivično delo podsticanje na izvršenje teškog ubistva i ubistva u pokušaju.

Dragoljub Delibašić optužen je da je počinio krivična dela podstivanje na izvršenje teškog ubistva i dve tačke podsticanje na izvršenje teškog ubistva u pokušaju. Aleksandar Lazović, Nebojiša i Ilija Vujačić terete se za teško ubistvo i dve tačke teško ubistvu u pokušaju.

Svi optuženi su se izjasnili da su razumeli optužnicu, i da ni po jednoj tački optužnice "po svojoj volji "apsolutno nisu krivi.

Prema krivičnom zakonu Kosova za krivična dela koja se optuženima stavljaju na teret prpisana je kazna od 10 godina zatvora do doživotne kazne.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA