MATIJA BEĆKOVIĆ: Šta će nam žene u SANU, muškarci su sposobniji!?

Ako niste primetili, ni u fudbalskoj reprezetaciji nema nijedne žene. A šta mislite zbog čega je tenis podeljen na muški i ženski? Prosto, ispostavlja se da su za neke stvari muškarci nadareniji i sposobniji, izjavio je akademik Matija Bećković, nakon što je otkriveno da je među akademicima manje od 10 odsto žena

  • 31

Nakon što je objavljeno da je Srpska akademija nauka i umetosti "najmuškija" institucija u zemlji, budući da je među akademicima više od 90 odsto muškaraca, poznati književnik i član SANU Matija Bećković okarakterisao je ovu informaciju kao sasvim realno stanje stvari koje ne treba da čudi bilo koga.

- Ne znam zbog čega je iznenađujuće što među akademicima gotovo i da nema žena, ni zbog čega ih sada tražite na tom mestu. Ako niste primetili, ni u fudbalskoj reprezetaciji nema nijedne žene. A šta mislite zbog čega je tenis podeljen na muški i ženski? Prosto, ispostavlja se da su za neke stvari muškarci nadareniji i sposobniji. U Akademiju se ne ulazi preko veze, kriterijumi moraju da se ispune, e sada, što ih daleko više i bolje ispunjavaju muškarci, to je samo realno i trenutno stanje stvari, jer nije bitan pol niti bilo šta drugo kada se biraju akademici. I da je neko hermafrodit, ako je genije, postaće član Akademije - objašnjava Bećković za Naše novine.

Iz SANU za Naše novine kažu da se trenutna situacija, da je među oko 160 članova samo 15 žena, čak i dobra u odnosu na neke ranije periode.

- Ne postoji nikakva politika SANU da se primaju muškarci, situacija je krajnje jednostavna. Od predloženih kandidata biraju se najbolji, bez obzira na pol. Za nauku je bitno da su kandidati zadovoljili kriterijume stručnosti. Situacija u Srbiji, ali i drugim zemljama regiona, pa i Evrope, takva je da je na fakultetima, institucijama više muškaraca, naročito u prirodnim naukama. Ipak, u poslednjih nekoliko decenija ta slika se menja i sve je više žena u svim granama nauke. To će svakako usloviti da se i u članstvo SANU nađe više žena - rečeno je u SANU.

Akademik i predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje Čolović smatra da "pozadina" ovakvog stanja mogu biti predrasude o ženskim sposobnostima, koje su duboko ukorenjene u svest našeg naroda.

- Suština problema je što se izuzetno malo žena predlaže za počasnu titulu akademika, a samim tim što se ne predlažu, one ne mogu ni biti izabrane. Ovde je očigledno da se prave razlike kada se predlažu kandidati, što je po meni pogrešno i nadam se da samo da će se to u budućnosti promeniti - kaže Čolović.

(Telegraf.rs / Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA