HRVATSKA U PANICI: Preti joj 331 Jugosloven!

Najveća koncentracija Jugoslovena je u Zagrebu, njih 86, što mnogi smatraju ozbiljnom pretnjom i možda trenutno najvećim problemom u Hrvatskoj

  • 73

Prema poslednjem popisu stanovištva u Hrvatskoj se 0.007 odsto ljudi izjasnilo da su Jugosloveni. Poslednjih meseci, paralelno s predsedničkom kampanjom, u Hrvatskoj se intenzivirala borba protiv Jugoslovena. Moglo bi se reći da se protiv njih vodi pravi verbalni rat čiji su poruka i smisao možda najbolje sažeti na transparentu demonstranata "1991. protiv Jugoslavije, 2014. protiv Jugoslovena", piše Večernji list.

Iako se pod Jugoslovenima misli na aktuelnu vlast kojoj se pripisuje nedovoljno hrvatstvo i težnja bivšoj državnoj tvorevini, antijugoslovenski front otvoren u Hrvatskoj povod je da se preispita koliko Jugoslovena danas stvarno živi u Hrvatskoj. Prema poslednjem popisu stanovništva Hrvatska ima 4,456.096 stanovnika, a od toga se svega 331 izjasnio kao Jugosloven, od čega je 261 je muškog pola, a Jugoslovenki ima samo 70.

Najveća koncentracija Jugoslovena je u Zagrebu – njih 86. Druga pozicija na kojoj su se najviše grupisali jeste Primorsko-goranska županija gde su 44, a sledi Istarska sa 41 Jugoslovenom. Najmanje Jugoslovena, po njih dvoje, živi u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Što se tiče starosne dobi hrvatskih Jugoslovena, obrazovne strukture i gradova u kojima su naseljeni, do tih odgovora se još uvek nije došlo. U Državnom zavodu za statistiku objasnili su da je reč o tako malom statističkom uzorku, da bi se na taj način prekršio Zakon o zaštiti ličnih podataka, jer bi iz opisanih detalja odmah bilo jasno o kojim je pojedincima reč i njihove bi ih sredine prepoznale.

Iako se samo 331 građanin izjašnjava kao Jugosloven, ova situacija se doživljava kao ozbiljna pretnja.

Admiral u penziji Davor Domazet Lošo pre nekoliko meseci je nedvosmisleno tvrdio da su Jugosloveni najveći problem u Hrvatskoj. I predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko se često bavi temom Jugoslavije i Jugoslovena. Prozivajući aktuelnu vlast neokomunistima i jugonostalgičarima, Karamarko stalno upozorava na jugoslovensku pretnju.

U politička prepucavanja kojima obiluje kampanja za predsedničke izbore, uključio se i ministar uprave Arsen Bauk. On je na svom profilu na Fejsbuku objavio provokaciju povodom 25-godišnje gradnje puta Solin – Klis. "Jugosloveni su je započeli, Jugosloveni je dovršili", napisao je Bauk i odmah naišao na kritike. Profesor na Fakultetu političkih nauka Tihomir Cipek njegov je komentar ocenio neprimerenim jer ministar njime pristaje na političku komunikaciju koju koriste njegovi protivnici, čime se stvara verbalno nasilje.

(Telegraf.rs/ Izvor: vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogi

    22. decembar 2014 | 13:23

    Bolje bit jugosloven nego ustasa i veliki hrvat...

  • Dag

    22. decembar 2014 | 11:55

    Bauk protiv - bauka... (Jugoslovenstva.)...

  • Daniel

    22. decembar 2014 | 12:59

    neku noć slučajno bio u Zagrebu i gledam šator sa mnogo hr zastava i pomislih sigurno opet nešto protiv Srba, kad pazi iznenadjenja oni protestuju protiv Jugoslovena. Kaže mi drug da šator stoji več koji mesec. E svašta šta ovima sve ne pane na pamet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA