Da li ste znali da je ova srpska svetiteljka bila ćerka albanskog kneza?

Sveta mati Angelina bila je svastika slavnog Đurđa Skenderbega. Njene čudotvorne mošti, Turci su palili 1716. godine zajedno s manastirom Krušedolom

  • 7

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 23. decembra proslavljaju Svetu prepodobnu Angelinu, poznatiju u narodu kao Svetu mati Angelinu i njenog sina Jovana despota.

Srpska despotica bila je ćerka pravoslavnog albanskog kneza Arijanita iz elbasanskog kraja, a svastika slavnog Đurđa Skenderbega. Žitelji te oblasti, zvane još i Skenderija, bili su većinom pravoslavni. Kasnjije je postala žena slepog srpskog despota Stefana, sina Đurđevog. Trpela je izgnanstvo sa svojim mužem i delila s njim težak život kako u Srbiji tako i u Albaniji i Italiji.

Svoje sinove Maksima i Jovana podizala je u pravom hrišćanskom duhu. Po smrti muža zamonašila se, predajući se molitvi, milosrđu i zidanju i opravljanju svetih hramova. Bila je verna supruga, izvrsna majka i velika hrišćanka.

U Sremu je primila monaški čin, u ženskom manastiru kod Krušedola, zadržavši na monašenju isto ime - Angelina (što znači: Anđelska). Poživevši sveto i bogougodno, upokojila se mirno u snu 30. jula 1520. godine. Sahranjena je u ženskom manastiru kraj Krušedola, da bi naposletku njene svete mošti bile prenete u crkvu manastira Krušedola i položene u isti ćivot s moštima njenog svetog sina despota Jovana.

Turci su svete i čudotvorne mošti sremskih svetitelja Brankovića zajedno s manastirom Krušedolom palili 1716. godine, a sačuvala se od tada samo leva ruka Svete majke Angeline.

Službu Svetoj majci napisao je, uskoro po javljanju njenih čudotvornih moštiju, jedan od žitelja manastira Krušedola.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj2850

    23. decembar 2014 | 14:32

    Svi znamo da su danasnji Albanci (siptari) bili hriscani , pola katolici , pola pravoslavni. Poslednji su prihvatili islam pod najezdom otomanske imperije, ali im to nije smetalo , kao ni danas, da orgijaju sa devojkama iz hriscanskog sveta, sto je u islamu strogo zabranjeno , "ko bajagi" .Oni su muslimani po potrebi , ali pojedinim "demokratama" to ne smeta, jer nije kod njih.

  • IN

    23. decembar 2014 | 23:02

    Kakvi bre Albanci to je izmisljena narod tvorevina Germana podmetnuta 1939 sa Viktorom Emanuelom kralj Albanije pa kralj Etiopije po naredbi kralj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA